Škandalózne čísla potratov mladistvých dievčat vo Veľkej Británii

2,591
Kultúra smrti


Niečo asi nefungovalo v stratégii, ktorú prijala vláda s cieľom znížiť počet nechcených tehotenstiev u dospievajúcej mládeže vo Veľkej Británii. Informuje o tom taliansky denník Avvenire. Údaje, ktoré publikovalo Ministerstvo zdravotníctva, a ktoré už vopred priniesol Daily Telegraph, ukazujú hroznú realitu, a to napriek útočnej vyše päťročnej kampani na podporu antikoncepcie, ktorá vysvetľuje ako ju získať zadarmo a ako ísť na potrat.
 
V roku 2010 prerušilo tehotenstvo vo Veľkej Británii 38.269 mladistvých dievčat. Toto číslo je už samo o sebe desivé, ale skutočnosť je ešte horšia: z nich 5.300 to urobilo už po druhýkrát, 485 dievčat po tretíkrát, 57 dievčat to urobilo po štvrtýkrát, 14 dievčat išlo na potrat po piatykrát, štyri dievčatá po šiestykrát a najmenej tri išli na potrat neuveriteľných sedemkrát. Ide o šokujúce čísla, ktoré vláda nemôže ignorovať, hovorí Rebecca Mallinsonová z Pro Life Alliance. A hoci počet potratov medzi mladistvými v roku 2010 klesol (o 4,5%) v porovnaní so 40.067 v roku 2009, alarmujúcim faktom zostáva, že najmenej o 5 % stúpol počet opakovaných potratov medzi mladistvými v rovnakom veku.
 
„Niekde v tejto krajine došlo k obrovskej chybe – zdôrazňuje Mallinsonová – keď taký vysoký počet tínedžerov ide na potrat, hoci aj jeden raz. To, že mnohé dievčatá to urobili opakovane, je signálom, že niečo nefunguje a je potrebné čím skôr zasiahnuť. Je jasné, že zodpovednosť leží na pleciach dospelých: nekonáme správne a nechránime tieto mladé dievčatá, tak často zraniteľné. Tieto dievčatá budú mat v budúcnosti problémy: okrem vážnych psychologických následkov z jednej alebo viacerých interrupcií, prináša potrat následky na zdraví, choroby prenášané sexuálne, a tiež riziko neplodnosti“. Problémom je, vysvetľuje gynekológ Patrick Rubra, „že mnohé z týchto dievčat chcú rýchlo zabudnúť na to, co urobili, a preto odmietajú akúkoľvek psychologickú pomoc“. Je zjavné – pokračuje – že stratégie vlády nefungujú. Tieto dievčatá potrebujú hodnoty, nie praktické rady o potrate. Je ľahké povedať maloletému dievčaťu, že potrat znamená praktické a rýchle vyriešenie jej problémov, ale takýto druh riešenia je často ten najhorší vzhľadom na budúcnosť“.
 
Potrat je veľmi vážnym zásahom, hovorí hovorca skupiny Life, „no vo Veľkej Británii nikdy neprebehla diskusia o rizikách a dôsledkoch takéhoto kroku. Veľa sa hovorí o tom, ako ísť na potrat, ale nikdy nie o tom, aké je pomýlené a nebezpečné mat sexuálne vzťahy príliš skoro. Dúfame, že tieto štatistiky pomôžu vláde, aby sa zamyslela a pochopila, že vo všetkom sa nedajú nájsť jednoduché riešenia.