Štúdia dokazuje, že antikoncepčná pilulka môže poškodiť plodnosť žien

4,130
Kultúra smrti

Nová štúdia zistila, že užívanie antikoncepcie môže poškodiť plodnosť ženy tým, že zrýchľuje jej 'biologické hodiny'.

Výskumníci v Dánsku testovali 833 žien, aby zistili, aký efekt mala antikoncepčná pilulka na ich reprodukčný systém. Zistili, že antikoncepcia môže dočasne znížiť ovariálnu rezervu, čo je miera schopnosti vaječníkov vytvárať vajíčka schopné oplodnenia.

Ovariálna rezerva sa posudzuje kombináciou dvoch meraní, ktoré tvoria to, čo sa bežne označuje ako test na tikot biologických hodín. Pre stanovenie ovariálnej rezervy sa meria anti-Müllerov hormón (AMH) v krvi a antrálne folikuly vo vaječníkoch.

Štúdia zistila, že hladina AMH aj počet antrálnych folikulov boli u žien, ktoré užívali antikoncepciu nižšie o 19% a 16%, čo vlastne znižuje ich šance otehotnieť.

Doktorka Katherine Birch Petersonová z Kodanskej univerzitnej nemocnice, ktorá predstavila štúdiu Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu, povedala: „je dôležité si uvedomiť, že antikoncepcia môže zakrývať výrazne zníženú ovariálnu rezervu.“

Výskum tiež ukázal, že vaječníky žien, ktoré užívali antikoncepciu boli o 29 - 52 percent  menšie, než tých, ktoré ju neužívali.

Hoci sa vedci domnievajú, že škodlivé dôsledky užívania antikoncepcie môžu byť iba dočasné, dodali, že je potrebný aj ďalší výskum.

„Nemyslíme si, že antikoncepcia zmení vaječníky natrvalo. Ale potrebujeme vedieť viac o fáze obnovy, ktorá nastáva po tom, ako ženy prestanú antikoncepciu užívať,“ povedala doktorka Birch Petersonová.

Doktorka Birch Petersonová tvrdí, že pre dosiahnutie presnejších výsledkov merania plodnosti by ženy pred ďalším testovaním nemali užívať antikoncepciu tri mesiace.