Pápež Pavol VI. bude 19. októbra blahorečený

1,594
Kultúra života

RÍM -  Na záver Tretieho mimoriadneho valného zhromaždenia biskupskej synody o rodine Vatikán ohlásil, že 19. októbra bude pápež František blahorečiť pápeža Pavla VI.

Zosnulý pápež je známy najmä vďaka encyklike Humanae Vitae. Ide o prorocký dokument, ktorý napísal v roku 1968 a v ktorom prezentoval tradičné kresťanské učenie proti antikoncepcii a varoval pred dôsledkami umelých metód plánovaného rodičovstva. V tomto dokumente tiež odsúdil „zámerný a plánovaný potrat“ z akéhokoľvek dôvodu.

Pri vydávaní Humanae Vitae pápež Pavol VI. odmietol tzv. 'správu väčšiny' svojej komisie plánovaného rodičovstva a namiesto toho zvolil 'správu menšiny.' Správa väčšiny unikla do médií, kde bola medializovaná ako signál toho, že Cirkev sa chystá zmeniť svoje ​​tradičné učenie. Keď však pápež znovu potvrdil katolícku doktrínu, stretol sa so širokým nesúhlasom medzi veriacimi.

Správa z 10. mája o blížiacom sa blahorečení zosnulého pápeža prišla po tom, čo pápež František podpísal dekrét o uznaní zázraku, ktorý sa stal na príhovor Pavla VI.

Zázrakom bolo mimoriadne uzdravenie dieťaťa v matkinom lone v Kalifornii v roku 1990, ktoré bolo poprednými vatikánskymi lekármi deklarované ako „medicínsky nevysvetliteľné.“

Kalifornskí lekári ponúkli žene potrat ako jediné možné riešenie pre zistenú poruchu jej nenarodeného dieťaťa. Dieťa malo diagnostikované vážne problémy, ktoré mali podľa lekárov spôsobiť ťažké poškodenie mozgu.

Žena si namiesto potratu zvolila život a zverila seba aj svoje dieťa Bohu skrze príhovor Pavla VI.

K úžasu lekárov sa dieťa nielenže narodilo v očakávaný termín, ale aj bez akýchkoľvek predpokladaných zdravotných problémov.

Lekári rodine povedali, aby počkala, kým ich dieťa dovŕši 16 rokov, aby mohlo byť potvrdené úplné uzdravenie. Dieťa má už 18 rokov a je úplne v poriadku.

Lekárska komisia Kongregácie pre svätorečenie, ktorej predsedá Dr. Patrizio Polisca, osobný lekár Benedikta XVI. a Františka, vyhlásil uzdravenie za skutočné a nevysvetliteľné.

Pápež Pavol VI. sa narodil 26. septembra 1897 v Concesio, v Taliansku ako Giovanni Battista Montini a viedol Cirkev v rokoch 1963 až 1978. Zomrel 6. augusta 1978 v pápežskom letnom sídle v Castel Gandolfo.

Blahorečenie je posledným krokom pred svätorečením, ktorým Cirkev vyhlasuje jednotlivca za  svätého. Aby bol Pavol VI. svätorečený, je potrebný ešte druhý overený zázrak.