V Nemecku chcú legalizovať aktívnu eutanáziu!

1,560
Kultúra smrti


V Nemecku sa rozprúdila búrlivá debata o eutanázii. Vyvolalo ju ministerstvo spravodlivosti návrhom na beztrestnosť pre niektorých lekárov a ďalšie osoby za pomoc smrteľne chorým pacientom pri dobrovoľnom odchode zo života. So zmenou doterajšieho prístupu k asistovanej samovražde v Nemecku však rozhodne nesúhlasí miestna katolícka cirkev a proti sú aj vládni konzervatívci kancelárky Angely Merkelovej.
 
Návrh z dielne ministerky spravodlivosti Sabine Leutheusserovej-Schnarrenbergerovej z liberálnej FDP počíta s trestom až troch rokov väzenia pre poskytovateľov komerčnej eutanázie. Pomoc s dobrovoľným odchodom zo života zo strany rodinných príslušníkov a iných veľmi blízkych osôb by ale zostala beztrestná.
 
"Môže sa to týkať aj lekárov alebo ošetrovateľského personálu, ak u nich cez čisto pracovný pomer vznikol dlhotrvajúci osobný vzťah (k chorému), napríklad u dlhoročných domácich lekárov alebo opatrovateľov," konkretizuje návrh ministerstva.
 
Konzervatívci hovoria o pretrhnutí hrádze
 
Okamžite ho odsúdila nemecká katolícka cirkev, ktorá dúfa, že vláda návrh zamietne. Vychádzame z toho, že každá forma eutanázie, nielen tá za odplatu, prispeje k normalizácii nárokovania takejto služby," obáva sa nemecká biskupská konferencia.
 
Podpredseda poslaneckej frakcie konzervatívnej únie CDU / CSU Johannes Singhammer to považuje za "pretrhnutie hrádze smerom k aktívnej eutanázii" a vyzval ministerku k čo najrýchlejšiemu stiahnutie jej návrhu. "Nepripustím, aby sa mohlo nejakým spôsobom nakladať s ľudským životom," vyhlásil člen silne katolíckej bavorskej CSU, odkiaľ zazneli i ďalšie odmietavé hlasy.
 
Ťažko chorí stratia ochranu
 
Proti sa postavil aj vládny splnomocnenec pre otázky postihnutých Hubert Hüppe. "Lekár je posledná pevnosť pre udržanie života. Pokiaľ sa bude môcť podieľať na samovražde, tak postihnuté osoby, ťažko chorí a starí ľudia stratia ochranu pred tými, ktorí ich budú nútiť, aby o eutanáziu požiadali. Na postihnutých bude narastať tlak, aby s eutanáziou súhlasili, "domnieva sa Hüppe.
 
Ďalším kritikom prekáža nejasné vymedzenie pojmu veľmi blízka osoba. "To, kto bude potrestaný a kto nie, je potrebné ešte objasniť. Z môjho pohľadu to môže vopred písomne určiť len sám postihnutý," uviedol stranícky kolega ministerky spravodlivosti Jens Ackermann. Podobne sa vyjadril napríklad aj predseda Nadácie nemeckých hospicov Eugen Byrsch a pochybnosti o návrhu má aj ľavicová opozícia.
 
Len vo výnimočných prípadoch
 
Ministerstvo však svoju predstavu obhajuje. Zdôraznilo, že beztrestná pomoc pri eutanázii sa v žiadnom prípade netýka celej lekárskej profesie, ale len celkom výnimočných prípadov. Návrh je podľa neho navyše ešte v pripomienkovom konaní.
 
Aktívne asistovanú samovraždu smrteľne chorého pacienta zatiaľ umožňuje len malé množstvo krajín. Ako prvé ju pred desiatimi rokmi legalizovalo Holandsko, neskôr sa pridali Belgicko, Luxembursko, zákonom povolená je aj v niektorých štátoch USA. Jedinou krajinou, kde ju môžu vykonávať nielen lekári, je Švajčiarsko, kam kvôli dobrovoľnému odchodu zo života mieri aj mnoho nevyliečiteľne chorých cudzincov.
 
V Nemecku rovnako ako v necelej desiatke ďalších krajín teraz zákony pripúšťajú takzvanú pasívnu eutanáziu, teda zastavenie starostlivosti zamerané na umelé predĺženie života.