SaS spochybňuje medzinárodné ľudskoprávne záväzky

2,145
Kultúra smrti

Poslanec a hlavný tvorca volebného programu SaS Martin Poliačik by rád dosiahol zrušenie tzv. Vatikánskych zmlúv, ktoré Slovensko pred rokmi podpísalo s vtedajšou hlavou rímsko-katolíckej cirkvi.
 
Ako totiž zástupca liberálov povedal pre Aktuálne.sk, považuje za neštandardné, aby iba jedna cirkev využívala výhodu toho, že má na medzinárodnej mape svoje zastúpenie vo forme štátu.
 
Jedným dychom však dodáva, že ak by dotiahol svoje ťaženie do úspešného konca a zmluva by bola zrušená, Slovensko by ju malo v súlade s medzinárodným právom vypovedať.
 
„Som za to, aby všetky vzťahy, ktoré Slovensko má s akýmikoľvek cirkvami, boli upravené výhradne našou legislatívou a nie medzinárodnými zmluvami,“ vyhlásil Poliačik.
 
Tvorcovi programu SaS sa nepozdáva napríklad výučba náboženstva na školách. To by totiž podľa neho malo byť predovšetkým v kompetencii samotných škôl.
 
„Tiež vzťah štátu a cirkvi, čo sa týka jej financovania. Táto otázka by mala tiež záležitosťou dohody a nie dodržiavania nejakej medzinárodnej zmluvy,“ priblížil svoje výhrady Poliačik.
 
Samotný parlament však nemá nástroje ako existenciu týchto zmlúv ovplyvniť. To si uvedomuje aj poslanec SaS.
 
„Zatiaľ to preto nechávam v rovine osobného názoru. V momente, keď by však bolo niečo takéto možné, určite nato upozorním,“ poznamenal pre Aktuálne.sk.
 
Na druhej strane však tvrdí, že cirkvi mal vždy v úcte a praktizovanie náboženstva má určite význam v každodennom živote ľudí.
 
„Formálne vzťahy medzi cirkvami a štátom by však mali byť vždy upravované vnútornou legislatívou,“ dodal Poliačik.
 
Samotný predseda SaS Richard Sulík sa k téme nechcel vyjadriť.
 
Jasné stanovisko má však k tejto iniciatíve podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská. Tá pre Aktuálne.sk povedala, že opozícia by mala svoje sily sústrediť predovšetkým na politický súboj s jednofarebnou vládou Smeru-SD a nie obzeraním sa do minulosti.
 
„Bolo by dobré, keby sme hľadali radšej témy, ktoré budú pravicové strany spájať a nie rozdeľovať,“ poznamenala na adresu plánov SaS podpredsedníčka kresťanských demokratov.
 
Kým teda so zrušením Vatikánskych zmlúv by SaS zrejme podporu medzi ostatnými parlamentnými stranami hľadala len ťažko, nejasný zostáva aj osud dvoch čiastkových zmlúv, ktoré ostavajú " v zásuvke" ešte od čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).
 
"Ide o prierezovú agendu, ktorá sa nedotýka výlučne len Ministerstva zahraničných vecí. Preto by nebolo zodpovedné sa k tejto téme vyjadrovať pred prijatím programového vyhlásenia vlády," povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel pre Aktuálne.sk.
 
Zatiaľ čo prvá neschválená zmluva s Vatikánom by mala upravovať výhradu vo svedomí, druhá by mala ustanoviť pravidlá pre financovanie cirkvi.