Záborská: Britská vláda útočí na náboženskú slobodu

1,656
Kultúra smrti

Slovensko si pripomína Deň nespravodlivo stíhaných, zatiaľ čo britská vláda obhajuje obmedzovanie náboženskej slobody kresťanov pred súdom v Štrasburgu. Podľa oficiálnej pozície vlády Spojeného kráľovstva nie je totiž nosenie viditeľného kríža prejavom náboženstva alebo viery. Obmedzovanie nosenia takéhoto kríža tak nie je zasahovaním do práva na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva alebo práva na prejav náboženstva alebo viery. Tieto práva garantuje Európsky dohovor o ľudských právach.
 
Stanovisko britskej vlády považuje za nepochopiteľné aj slovenská europoslankyňa Anna Záborská:„Podľa nich nie je nosenie krížika na krku náboženskou povinnosťou kresťanov a preto sa naň článok 9 nevzťahuje. Pritom ani účasť na omši v iný deň, než v nedeľu nie je pre katolíkov povinná – znamená to, že ak zamestnávateľ prepustí pracovníka za to, že po práci ide do kostola, britská vláda dá za pravdu zamestnávateľovi?“ uviedla Záborská.
 
Sudcovia Európskeho súdu pre ľudské práva tak v najbližšej budúcnosti rozhodnú o prípustnosti už štyroch sťažností od kresťanov z Veľkej Británie. Záborská, ktorá si dobre pamätá prenasledovanie kresťanov za ich vieru na Slovensku, verí, že súd sťažnosti prijme na ďalšie konanie. „Ide o vážny precedens. Ak ESĽP nedá za pravdu sťažovateľom, súdy v Británii a ďalších členských štátoch budú môcť rozhodovať aj o význame Desatora Božích prikázaní,“ zdôraznila Záborská.