Súhrn noviniek o živote a rodine v Európe a Veľkej Británii

1,720
Neutral

Dôkaz, že počet teenagerských tehotenstiev pri prísnejších potratových zákonoch klesá

BELFAST, Severné Írsko – Riešenie stúpajúcej miery tehotenstiev teenageriek vo Veľkej Británii podľa Dr. David Patona, predsedu Priemyselnej ekonomiky na Ekonomickej škole Univerzity v Notthinghame, nie je, ako si vláda myslí, čoraz viac explicitnej sexuálnej výchovy, voľne dostupné kondómy a potrat ako zadné dvierka.

Ako povedal účastníkom konferencie aktivistov za život a rodinu v Belfaste, tento prístup dosahuje presný opak svojho zámeru.

„Tvrdilo sa, že zaistenie dôverného prístupu k službám plánovania rodiny a potratu pre teenagerov bude mať pozitívny vplyv na teenagerské tehotenstvá a mieru potratov.

Avšak namiesto toho je možné dokázať, že výsledné zníženie vnímaného rizika vedie k zvýšenému riskantnému správaniu a v kombinácii so zlyhaním antikoncepcie čistá miera tehotenstiev narastá.”

Kým vláda ostáva uväznená v ideologickom prístupe, skúmanie problému na základe dôkazov odhaľuje, že čoraz prísnejší potratový zákon a znížená prístupnosť antikoncepcie viedli k stále nižšej miere teenagerských tehotenstiev ako aj sexuálne prenosných chorôb. V Severnom Írsku mal tento prístup za následok o tretinu menej tehotenstiev mladistvých pod 16 rokov a približne o tretinu menej nových infekcií sexuálne prenosných chorôb u tej istej vekovej skupiny ako v Anglicku.

Paton poznamenal, že za posledných 10 rokov boli každoročne v Severnom Írsku štyri nákazy kvapavkou pod 16 rokov oproti 160 – 200 v Anglicku.

Ale za prvé roky nového storočia Severné Írsko išlo cestou Anglicka so stále väčším nárastom verejne financovanej sexuálnej výchovy a rodinného plánovania, vrátane rozdávania tabletky po. Výsledkom bolo neustály zosun k sexuálne prenosným chorobám, kým počet teenagerských pôrodov ostal nezmenený.
_________________________

Fixácia politiky rodovej rovnosti, feminizmu a práv homosexuálov hrozí trieštením spoločnosti

CARDIFF, Wales – Rowan Williams, budúci arcibiskup z Canterbury, povedal, že fixácia politiky feminizmu, etnických menšín a práv homosexuálov by mohla vytvoriť trieštiacu sa spoločnosť.

Vo svojom prejave vo Welskom národnom zhromaždení v Cardiffe Dr. Williams povedal, že kým etnické skupiny urobili veľké pokroky, je čas zamerať sa na spoločné dobro.


Tiež varoval pred rastúcim „welfarizmom” a štátnou závislosťou. Povedal, že na štát by sa nemalo pozerať ako na zabezpečovateľa osobných potrieb ľudí a toho, čo rieši ich problémy.

„Vzájomná zodpovednosť zatláča späť tento pasívny welfarizmus, pasívny statizmus, ako ho volajú niektorí ľudia, a to, že štát nás zabezpečuje a rieši naše problémy,” povedal.

„Existuje problém závislosti, existuje problém s predpokladom, že niekto iný bude riešiť naše problémy a existuje určite problém centralizovaného štátu ako riešenia na všetko.

A tí, ktorí nedávno z ľavice či z pravice poukazovali na to, že welfarizmus nie je dobrý pre tých, ktorí chcú navzájom zodpovednú, aktívnu a kreatívnu komunitu, mali pravdu.”

Dr. Williams oznámil, že ako líder anglikánskeho spoločenstva na konci tohto roka odstúpi a tento čas plánuje venovať energickým prejavom na tieto témy, ktoré ho veľmi zaujímajú.
___________________________

Nebudú patenty pre deštruktívny výskum embryí

LUXEMBURG – Európsky súdny dvor zakázal patentovanie akýchkoľvek procesov kmeňových buniek, ktoré končia zničením ľudského embrya.

„Proces, ktorý v sebe zahŕňa odstránenie kmeňovej bunky z ľudského embrya v štádiu blastocysty a spôsobuje deštrukciu toho embrya, nemožno patentovať,” povedal súd.

Európske centrum pre právo a spravodlivosť rozhodnutie uvítalo a povedalo, že ochraňuje život a ľudskú dôstojnosť.

Nariadenie citovalo existujúcu európsku direktívu o biotechnologických patentoch zamýšľanú tak, aby vylúčila akúkoľvek možnosť patentu v prípadoch, kde by sa to mohlo týkať rešpektu voči ľudskej dôstojnosti.
_________________________

„Bizarný pokus znovu definovať manželstvo" čerí vodu u toryovcov

BRUSSEL – Konzervatívna strana Európskeho parlamentu varovala lídrov svojej strany, že ich pokus znovu definovať manželstvo tak, aby zahŕňalo homosexuálne partnerstvá, bude mať za následok reakciu radových poslancov. Premiér David Cameron sa pre svoje rozhodnutie prepísať zákon dostal pod veľký tlak svojej vlastnej strany, ako aj lídrov skoro každej náboženskej skupiny v Británii.

Mr. Giles Chichester, ktorý reprezentuje toryovcov v Európskom parlamente za juhozápad Anglicka a Gibraltar, napísal Cameronovi a požiadal ho, aby zvážil svoj „bizarný pokus znovu definovať manželstvo”. Chichester povedal, že podporuje občianske zväzky, ale Cameronov plán homosexuálnych manželstiev zahŕňa medzi mnohé politiky, ktoré útočia na tradičnú rodinu.

Chichester poukázal na to, že tieto plány, ktoré prekvapivo zaútočili na britskú verejnosť, neboli uvedené vo volebnom manifeste strany. Kým však bola snaha zmeniť rozhodnutie o manželstvách obľúbeným projektom militantných homosexuálnych aktivistov, väčšina celkovej homosexuálnej komunity ju nepodporovala.

„Prečo ste si vybrali pretláčanie militantnej homosexuálnej agendy Stonewallu, je pre mňa záhadou,” napísal Chichester.

„Som za, aby tieto občianske zväzky alebo partnerstvá mali rovnaké práva ako tradičné manželstvá, čo sa týka vlastníctva majetku, legálneho statusu, zdanenia a dedičských práv, ale nesúhlasím s tým, že byť rovný musí pre mňa znamenať byť taký istý.”

„Ak by toto nariadenie prešlo, zapríčiní, že mnohí konzervatívci budú pochybovať o lojalite voči strane, ktorá už dlhšie nepodporuje hodnoty strane vlastné,” dodal.