Koniec potratom na požiadanie vo Veľkej Británii?

1,428
Kultúra smrti

LONDÝN, 1. marca 2012 (LifeSiteNews.com) – Najvýznamnejšia britská prolife organizácia dnes vyhlásila, že veľké množstvo mediálnych výstupov na tému potratov môže vytvoriť pre obhajcov prolife priestor na presadenie zmysluplnejších obmedzení potratov. Podľa Anthonyho Ozimica, hovorcu Spoločnosti na ochranu nenarodených detí, by sa však mali prolife aktivisti zároveň vyvarovať radosti z parlamentných výziev na „verejnú diskusiu“ o potratových praktikách.

„Selektívny potrat je symptómom vládnej podpory pre potratový priemysel. Ak by mala vláda naozaj záujem potrat na požiadanie ukončiť, nefinancovala by potratový priemysel prostredníctvom vládnych kontraktov a inými spôsobmi,“ povedal Ozimic pre LifeSiteNews.com.

Na konci minulého mesiaca Daily Telegraph zistil, že niekoľko potratových inštitúcií vykonávalo nelegálne selektívne potraty. Články Telegraphu vyvolali škandál. Prointerupční vedci varovali ďalších obhajcov potratov, aby nedovolili, aby boli tieto správy použité proti statusu quo takmer nelimitovaného prístupu k potratu.

Avšak Minister zdravotníctva Andrew Lansley na správy odpovedal, že selektívny potrat je „v rozpore s morálkou.“ Sľúbil začať vyšetrovanie a dôkazy odovzdal polícii.

Napriek tvrdeniu ministra o šoku, odhalenia, že selektívny potrat je v Británii pravdepodobne bežný, neprekvapili obhajcov prolife, ktorí poukázali na to, že je to len logickým dôsledkom legalizovaného potratu. Dokonca obhajcovia potratov povedali, že súčastný zákon je príliš ľahké zneužiť a legálne obmedzenia sú skoro nezmyselné, keďže potrat na požiadanie už existuje.

 LifeSiteNews sa spýtala Spoločnosti na ochranu nenarodených detí, či by táto vlna verejného záujmu o potrat mohla vytvoriť príležitosti pre prolife hnutie v Británii.

„Britská verejnosť, ako aj britské verejné osobnosti, majú v potrate hlboký zmätok. Často vidieť komentáre, ktoré súčasne odporujú a schvaľujú potrat,“ odpovedal Ozimic.

„Našťastie tieto nedávne správy poskytli prolife hovorcom možnosť zachrániť niektorých ľudí pred zmätkom. Politici si sadnú a vezmú do úvahy verejnú reakciu, ktorá sa dostáva k politikom priamo aj nepriamo cez mainstreamove médiá.“

Ozimic poukázal na to, že: „obrovské spravodajstvo mainstreamových médií o prolife reakciách na tieto správy už verejnú reakciu dopĺňa.“

No jednako prolife vodca varoval proti prílišnému entuziazmu hovoriac, že je „často nerozumné, aby prolife aktivisti túto udalosť opísali ako „prelom“.

„V Británii sa veľmi mylne hovorilo o „prelome“ a „postupnej zmene“ pred snahou z roku 2008 znížiť hornú hranicu pre väčšinu potratov z 24 týždňov. Tieto snahy boli silne potlačené. Bolo to varovaním pre prolife aktivistov, aby sa mali na pozore pred eticky - pochybnými postupmi poháňanými bombastickou reklamou.“

Ozimic predpovedal, že výsledkom najnovšej mediálnej paniky ohľadom potratov bude, že napriek verejnému zmätku ohľadom potratov sa bude situácia pravdepodobne naďalej zhoršovať, kým sa napraví.

„Myslím si, že rétorický boj zosilnie, ale situácia verejnej politiky sa bude pravdepodobne aj naďalej neustále zhoršovať.

Napriek niektorým zavádzajúcim náznakom sa Cameronova vláda silne angažuje v potratoch doma a v zahraničí.“

„V Anglicku budú vždy existovať nejaké obmedzenia, ale bez účinku. Tie majú pomáhať uspokojiť znepokojené svedomie a poskytujú potratu zdanie slušnosti.

Po odhaleniach Daily Telegraphu minister zdravotníctva Lansley povedal, že ženy potrebujú  dostupné „poradenstvo“ poskytujúce informácie o všetkých možnostiach. Zároveń dodal, že vláda otvorí „verejnú diskusiu.“

Takéto návrhy vznikli aj predtým. Najmä poslankyňa Nadine Dorries povedala, že nemožno veriť, že samotný potratový priemysel poskytuje ženám nezaujaté poradenstvo. Potratoví lobisti potlačili všetky pokusy vydať zákony v prospech takéhoto poradenstva odvolávajúc sa na to, že „je potrebné sa spoľahnúť, že ženy urobia vlastné rozhodnutia.“

Ozimic povedal, že  neverí v akúkoľvek verejnú diskusiu: „Netreba sa nechať zviesť a uveriť, že vláda ponúkne návrhy, ktoré prekážajú potratovému priemyslu.“

„Mr. Lansley – ktorý v správach vystupuje ako obhajca širokého prístupu k potratu – a Ministerstvo zdravotníctva ako aj potratový priemysel odmietajú, že potrat je v Británii prakticky dostupný na požiadanie.“