Uruguajský senát schválil návrh zákona o dekriminalizácii potratov

4,648
Kultúra smrti

MONTEVIDEO, 3. januára 2012 (LifeSiteNews.com) – Uruguajský senát prijal na konci decembra, 17 hlasmi proti 14, návrh zákona, ktorý ruší všetky tresty za interrupciu počas prvých 12 týždňov tehotenstva.

Návrh zákona teraz smeruje do Poslaneckej snemovne, kde sa očakáva, že bude v marci prerokovaný.

Podľa existujúceho zákona sa interrupcia trestá vo všetkých prípadoch, hoci sudcovia majú oprávnenie znížiť alebo zrušiť trest pri určitých okolnostiach ako je znásilnenie, alebo keď je život matky v nebezpečenstve.

Podľa správy agentúry Reuters bol potratový návrh zákon prijatý po 10-hodinovej diskusii medzi podporovateľmi a oponentmi zákona. 

„Nemáme právo morálne súdiť a hovoriť, že žena, ktorá si ponechá svoje dieťa, je v práve, zatiaľ čo tá, ktorá si ho pre akýkoľvek dôvod neponechá, koná nesprávne,” povedala senátorka Monica Xavier, členka vládnucej ľavicovej koalície Široký front prezidenta Jose Mujicu. „Nie sme morálni kritici, sme kongresmani,” dodala.

Senátor Alfredo Solari z opozičnej strany Colorado (červených) odpovedá: „Tento zákon diskriminuje mužov.”

„Ako môže zákon ponechať rozhodnutie ukončiť tehotenstvo na žene samotnej?  A čo muž? Namiesto podpory zodpovedného otcovstva prijatím tohto zákona hovoríme, že na mužovi nezáleží,” povedal Solari.

Podobný pokus dekriminalizovať potrat vetoval v roku 2008 vtedajší prezident Tabare Vazquez, vyštudovaný lekár, ktorý opakovane prisľúbil vetovať akýkoľvek prointerupčný zákon.

Súčasný prezident Jose Mujica, ktorý kontroluje senát aj poslaneckú snemovňu, naznačil, že zákon podpíše, ak ho príjmu obe komory.

Zástupcovia cirkvi v prevažne katolíckej krajine uruguajský parlament varovali, že tlak zahraničných organizácií s programom kontroly obyvateľstva podkopáva suverenitu krajiny.

Zástupkyňa Úradu pre rodinu a život uruguajskej Biskupskej konferencie povedala Výboru pre verejné zdravie Senátu na začiatku decembra 2011, že „v týchto dňoch je veľmi málo ľudí ľahostajných voči existencii medzinárodných záujmov v prospech prijímania potratov v jednotlivých krajinách.”

„Za týmito tlakmi sú medzinárodné organizácie ako Rockefellerova nadácia, Fordova nadácia, MacArthurova nadácia a veľa ďalších.... ktorí vidia rast svetovej populácie ako bezpečnostný problém,” hovorí Gabriela López, sekretárka biskupskej konferencie.

Podobné iniciatívy boli zavedené v zákonoch po celej oblasti, poznamenala López.

„Dnes je na rade Uruguaj. Škoda, že tento typ zákona nie je miestnou iniciatívou niektorých zákonodarcov, ale skôr jednou zo stratégií podporovaných medzinárodnymi inštitúciami, ktoré sa snažia oklamať ľudí a zákonodarcov a priviesť ich k tomu, aby schválili jednu vec, zatiaľ čo si tí myslia, že schvaľujú druhú,” povedala López.

„Skutočný cieľ týchto stratégií nie je ochrana žien. Dodržiavanie týchto programov znamená podriadenie sa zahraničným záujmom, ktoré sú čoraz viac známe každému, a v krátkom čase iba poslúžia na oslabenie samotného základu spoločnosti,” dodala.