Švajčiarsko. Eutanázia zostáva symbolom krajiny

7,497
Kultúra života

ZURICH, 18. máj 2011 (LifeSiteNews.com) - Voliči v švajčiarskom kantóne Zurich odmietli návrh zrušiť vykonávanie eutanázie domácim obyvateľom, ako aj cudzincom.

V nedávnom referende okolo 85% voličov odmietlo návrh na skončenie legalizácie asistovanej vraždy a 87% odmietlo zastaviť jej vykonávanie pre cudzincov, ktorí do tohto kantónu pricestujú práve z tohto dôvodu.

Dve konzervatívne politické strany, Evanjelická ľudová strana a Federálna demokratická únia, referendum podporili a propagovali utišujúcu starostlivosť ako najlepšiu možnosť pre vážne chorých pacientov na smrteľnej posteli. Obe strany vyhlásili, že samotná propagácia eutanázie len škodí celkovému imidžu ich mesta.

"Eutanázia je len výsledkom egoizmu a narastajúceho nedostatku zbožnosti," adresoval zurichskému parlamentu poslanec Federálnej demokratickej únie, Michael Welz.

"Všetci tí, ktorí si dobrovoľne nechajú vziať život nezomrú dôstojne, ale v morálnej núdzi a zúfalstve," dodal.

Ostatné politické strany vrátane Švajčiarskej ľudovej strany a Sociálnej demokratickej strany boli proti zrušeniu eutanázie pre turistov.

Stúpajúci počet cudzincov, najmä z Nemecka, Francúzska a Británie, ktorí do Švajčarska cestujú po samovraždu, zvýšil obavy a vyvolal búrlivé diskusie.

Swiss info uviedli: "Švajčiarske právo toleruje eutanáziu v prípade, že pacienti sami nesú zodpovednosť za celú záležitosť a jej vykonávatelia nemajú žiadny  záujem na ich smrti. Od roku 1990 sa však zvýšil tlak na politikov, ktorých prenasledovali škadnály ohľadom smrti mentálne chorých pacientov a tzv. turistov za eutanáziou."  

Minulý rok sa na klinike Dignitas objavilo tvrdenie, že eutanázia údajne pomohla psychicky labilnému pacientovi, ktorý nebol v konečnom štádiu choroby a aj napriek tomu chcel zomrieť. Jeho popol neskôr vysypali do miestneho jazera.

Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ kanadskej Koalície na prevenciu eutanázie, komentoval referendum slovami: "Dúfame, že obyvatelia Zurichu dokážu jasne rozpoznať výhody poskytnutia eutanázie bezbranným ľuďom. Turisti, ktorí za eutanáziou pricestujú často nemajú na výber najmä kvôli strachu, že ostanú sami a nebude im poskytnutá starostlivosť až po ich smrť prirodzenou cestou."