Nemecko rieši problém nízkej pôrodnosti dotovaním kontroverzného umelého oplodnenia

5,336
Kultúra smrti

Berlín, 17. mája, 2011 (LifeSiteNews.com) - Nemecká ministerka pre rodiny Kristina Schröderová minulý týždeň oznámila, že Nemecko plánuje dotovať metódu asistovanej reprodukcie (mimotelové oplodnenie - IVF). Chce sa takto pokúsiť zvýšiť prudko klesajúcu pôrodnosť v tejto krajine.

Nemecko má jednu z najnižších mier pôrodnosti v Európe, čo je okolo 1,46 dieťaťa na jednu ženu. Je to veľmi nízko pod úrovňou 2,1, dieťaťa, čo je hranica, ktorá má zabezpečiť zachovanie populácie. Spolu  s krajinami bývalého sovietskeho bloku má najnižšiu úroveň pôrodnosti na svete.

V rozhovore pre nemecký Sueddeutsche Zeitung povedala pani Schrödeová, že bolo „neúnosné,“ že dvojice, ktoré chceli mať deti si ich nemohli dovoliť pre cenu za vykonanie umelého oplodnenia.

Vykonanie mimotelového oplodnenia stojí medzi 5 000 a 7 500 amerických dolárov a veková hranica na jeho vykonanie je v Nemecku 40 rokov. Štatistiky ukazujú, že v priemere je každý štvrtý pokus úspešný.

„Pripadá mi neúnosné, ak je šanca mať deti zmarená kvôli peniazom,“ povedala. „Dostávam mnoho listov od dvojíc, ktoré mi hovoria, ako spolu naškrabali peniaze a potom, keď to nefungovalo nastalo zúfalstvo a znova začali šetriť - a všetko toto pod tlakom tikania biologických hodín.“

Hoci ešte neprezradila o aké sumy pôjde,  Schröderová prisľúbila väčšiu finančnú pomoc pre vykonávanie mimotelových oplodnení a zvýšenie príležitostí na adopciu.

„Je tu veľmi jasná spojitosť medzi národnou politikou a počtom pôrodov. Preto musíme niečo urobiť,“ povedala ministerka.

Avšak štúdia publikovaná poradnou skupinou Rand Europe v roku 2006 ukázala, že väčšia dostupnosť mimotelového oplodnenia skrze programy vládnej finančnej podpory zdvihne mieru pôrodnosti iba veľmi málo a v skutočnosti môže viesť k zníženiu celkovej plodnosti.

Štúdia poukazuje, že ženy v krajinách EÚ, v ktorých je mimotelové oplodnenie silne dotované, často odkladajú narodenie detí, až kým sa nepresadia v kariére a potom, keď sa pokúsia založiť si rodinu, zistia, že nie sú schopné mať deti dokonca ani prostredníctvom mimotelových oplodnení.

Správa uvádza, že silné dotovanie mimotelového oplodnenia „v skutočnosti môže mať negatívny dopad na celkovú mieru plodnosti a preto môže viesť k ďalšiemu starnutiu populácie,“ ak budú ženy využívať ľahko dostupné mimotelové oplodnenie ako poistku proti prirodzenému ochabovaniu ich plodnosti kvôli veku.

Správa taktiež poznamenáva, že deti počaté skrze mimotelové oplodnenie a tie, ktoré sa narodili starším ženám majú vyššiu mieru zdravotných problémov, spojených s nízkou hmotnosťou po pôrode a skoršie narodenie ako deti, ktoré sa narodili mladším ženám a boli počaté prirodzene.

„Tieto zdravotné a ďalšie mimovoľné následky by mali byť brané do úvahy pri odhadovaní dopadov asistovanej reprodukčnej technológie, ako časť populačnej politiky,“ upozornila Rand Europe.