Švédsky parlament ignoruje svedomie lekárov

4,376
Kultúra smrti

12. máj 2011 (LifeSiteNews.com) – Švédky parlament s veľkou prevahou presadil rozhodnutie, ktoré nariaďuje švédskym politikom v Parlamentnom zhromaždení rady Európy (PACE) bojovať proti práve lekárov odmietnuť vykonať potrat.

Riksdag sa uzniesol 271 hlasmi proti 20 hlasom, že nepodporí dokument PACE z októbra 2010, ktorý podporuje právo na výhradu svedomia pre lekárov.

V texte švédskeho návrhu stojí, že rezolúcia PACE „navrhuje, aby zdravotní pracovníci mali možnosť nevykonávať potraty”.

V septembri minulého roku potratová aktivistka a anglická členka Parlamentného zhromaždenia rady Európy, Christine McCaffertyová, predložila uznesenie na „reguláciu” odporcov potratov na základe svedomia v Európe. Predložené uznesenie s názvom „Prístup žien ku zákonnej zdravotnej starostlivosti: problém neregulovaného použitia výhrady vo svedomí”, podporovatelia pro-life identifikovali ako súčasť väčšej snahy v rámci EÚ a PACE o ustanovenie potratu ako univerzálneho ľudského práva.

To, čo sa oslavovalo ako veľké víťazstvo proti Európskej potratovej lobby, bolo v hlasovaní tvrdo porazené. Názov bol zmenený na „Právo výhrady vo svedomí v zákonnej zdravotnej starostlivosti”. Toto znenie je úplne prevrátené a presadzuje práva lekárov.

V jednej časti nového znenia stojí: „Žiadna osoba, nemocnica alebo inštitúcia nemôže byť za žiadnych okolností donútená, braná na zodpovednosť alebo diskriminovaná kvôli odmietnutiu vykonať, odporučiť alebo poskytnúť priestor a asistenciu na potrat.”

Švédsky návrh vyzýval svoju delegáciu v PACE, aby „prijala viac opatrení ” pre zvrátenie výhrady vo svedomí.

„Švédsko by malo podporiť snahy, ktoré zabezpečia bezplatné, bezpečné a legálne potraty pre všetky ženy. Švédsko je jedna z mála krajín v centre medzinárodnej snahy zameranej na sexuálne a reproduktívne zdravie a práva.”

Johan Lundell, generálny tajomník švédskej pro-life skupiny Ja till Livet, sa vyjadril: „Švédske zákony v žiadnom smere nepodporujú právo na výhradu vo svedomí pre zdravotných pracovníkov a od tohto uzneseia z roku 1763 sme nevideli ani len náznak protestu od švédskeho ministra sociálnych vecí Görana Hägglunda, ktorý je predsedom Švédskej kresťansko-demokratickej strany.”

John Smeaton, vedúci Britain’s Society for the Protection of Unborn Children (Britská spoločnosť pre ochranu nenarodených detí), to komentoval slovami: „Dnešná voľba Švédska poukazuje na to, pokiaľ až sú podporovatelia potratov schopní zájsť, aby propagovali zabíjanie nenarodených detí. Neexistujú žiadne medzinárodné dohovory, ktoré uznávajú právo na potrat, avšak naopak výhrada vo svedomí je základným princípom medzinárodných ľudských práv.”