OSN chce za očkovanie žien utratiť miliardy

3,098
Kultúra smrti

NEW YORK, 5. máj 2011 (C-FAM) - OSN prijala rozhodnutie požiadať vlády o financie potrebné na zaočkovanie každého dievčaťa na svete proti prenosnej pohlavnej chorobe - vírusu papilloma (HPV). Kontroverzná kampaň by mala stáť 300 dolárov na osobu, celkovo by na ňu vlády minuli miliardy.

Medzi tými, ktorí spustili kampaň v polovici apríla, je aj prominentná africká prvá dáma, lídri z Populačného fondu OSN (UNFPA), Americká spoločnosť proti rakovine a výrobcovia antikoncepcie PATH.

UNFPA a PATH žiadajú od darcovských krajín kúpu vakcíny za 14 dolárov na dávku. Nutné sú tri dávky v období 6 mesiacov v hodnote 42 dolárov a liečba je účinná len po dobu 5 rokov. Žena v reporodukčnom období by pritom mala podstúpiť až sedem očkovacích etáp za život.

Poradcovia upozornili zhromaždenie OSN na celkovú spornosť tohto nápadu. Podľa nich by propagovanie kampane za odstránenie rakoviny krčka maternice pomohlo eliminovať politický odpor s väčším úspechom ako masová kampaň proti prenosnej pohlavnej chorobe.

Jeden z obhajcov poradil hodnostárom, aby na otázku, prečo by deti mali byť očkované proti pohlavne prenosnej chorobe, argumentovali, že OSN by mala použiť precedens detských očkovaní proti žltačke typu B. 

Keď sa miestna americká vláda pred pár rokmi pokúsila nariadiť očkovanie všetkým školopovinným dievčatám, zdvihla sa vlna búrlivých protestov.

Rakovina krčka maternice, spôsobená infekciou HPV, sa šíri pohlavným stykom. Tím odborníkov predpovedal dramatický nárast rakoviny v rozvojovom svete, dôvody však nie sú celkom jasné. Kým sa kompetentné orgány zameriavajú na získanie politickej vôle financovať očkovaciu kampaň, úplne sa výhybajú otázkam sexuálneho správania.

Každoročne pribudne pol milióna pacientiek s rakovinou krčka maternice a viac ako polovica z nich zomrie. Dôvodom je zvyčajne to, že sa o chorobe dozvedia až v pokročilom štádiu.

Námestníčka výkonného riaditeľa UNFPA, Purnima Manová, povedala, že UNFPA by mal stáť na čele kampane. Ak celú záležitosť schvália členské štáty OSN, UNFPA tým pádom vzhľadom na vysoký počet všetkých žien a dievčat, ktoré liečbu absolvujú, získa každých 5 rokov dôležitú finančnú podporu.

Financovanie by malo zvrátiť pokles darov pre medzinárodné populačné programy, ktoré od roku 2008 poklesli v dôsledku globálnej ekonomickej krízy a klesnutia svetovej pôrodnosti. Obamova vláda musela počas rozpočtových bojov amerických zákonodarcov financovanie UNFPA na rok 2011 znížiť, sľúbila však nárast o 50 miliónov dolárov do roku 2012. PATH dostali od americkej vlády 50 miliónov dolárov, čo je zhruba pätina ich finančnej podpory za rok 2009.

Kritici sa obávajú, že očkovanie bude zahŕňať aj boj proti rakovine a zasiahne tak do štedro financovaného programu reprodukčného práva na pôde OSN. Varujú, že kvôli agresívnemu presadzovaniu sexuálneho práva pre maloletých sa orgány nebudú zaoberať sexuálnym správaním alebo rodičovským právom, ktoré sa týka zdravotného rozhodnutia a môže viesť k zvýšeniu ochorení.

Členské štáty OSN budú o týchto otázkach diskutovať na stretnutí, ktoré sa uskutoční 19. a 20. septembra.