Brazília chce po rúhavom homosexuálnom pochode zakázať „kristofóbiu“

1,461
Kultúra života

V dôsledku toho, že početné homosexuálne sprievody „Pride“ pretkané antikresťanskými vulgarizmami vyvolali v Brazílii pobúrenie, zákonodarcovia začínajú presadzovať nový zákon, ktorý by „kristofóbiu“ vyhlásil za ťažký zločin.

Fotografie znesväcovania kresťanských obrazov, ktoré sa deje na týchto sprievodoch (pričom ide o niečo, čo je bežné pri homosexuálnych „Pride“ podujatiach po celom svete) sa tento rok rozšírili tak v brazílskych médiách, ako aj na sociálnych sieťach. Najviac pozornosti si získala odporná snímka transsexuálneho muža Viviane Beleboniho z tohtoročného sprievodu v Sao Paule, ktorý stvárnil polonahého ukrižovaného človeka s nápisom „Dosť homofóbii“.

Ďalšie obrázky údajne prevzaté zo sprievodov a vyvesené na facebookovej stránke jedného brazílskeho kongresmana ukazujú ďalšie prípady znesvätenia kresťanských symbolov. Jedna fotka ukazuje dve nahé lesbičky na kríži bozkávajúce sa na pery. Ďalšia ukazuje dvoch ľudí, ktorí vyzerajú ako muž a žena. Sedia nahí na vrchole hromady krížov a posvätnými obrazmi si zakrývajú svoje genitálie.

Ďalšie obrázky ukazujú nahých mužov rozbíjajúcich o zem posvätné obrazy či pred kostolom sa odohrávajúci oplzlý tanec vyzliekajúcich sa transsexuálov.

Rogério Rosso, ktorý v Poslaneckej snemovni reprezentuje federálny okres, zareagoval tým, že navrhol nový zákon zakazujúci takéto vyobrazovania. Ten by páchateľom ukladal pokuty, ba hrozilo by im až osemročné väzenie. Takáto legislatíva by anulovala sankcie homosexuálov namierené proti kresťanom, ktorí vyjadrujú svoje odmietnutie sodomii, a použila by ich naopak na homosexuálov a iných, ktorí by znesväcovali posvätné náboženské obrazy.

„Zámerom návrhu zákona je chrániť náboženstvá a predmety, ktoré pri náboženských obradoch používajú brazílski občania. Pretože to, čo sa deje v posledných rokoch pri demonštráciách, najmä tých usporiadaných komunitou LGBT, je niečo, čo možno nazvať „kristofóbiou“, teda praxou obscénnych a ponižujúcich aktov, ktoré dávajú najavo predsudky voči katolíkom a evanjelikom“, uvádza Rosso v texte návrhu zákona.

Senátor Magno Malta odsúdil vládne financovanie sprievodov, ktoré zachádzajú „za hranice“ riadnej [politickej] diskusie a zasievajú [do ľudí] „neznášanlivosť a neúctu voči náboženskej slobode“. Požiadal tiež Federálnu prokuratúru, aby začal trestné vyšetrovanie takéhoto správania.

„Táto krajina je kresťanská a teraz hovorím v mene miliónov brazílskych kresťanov, katolíkov, turíčnych kresťanov i evanjelikov celej krajiny a takýto postoj zastávam v ich mene. Existuje všeobecný odpor k týmto hanebným, bezohľadným a odporným postojom. Prekročili ste mieru,“ povedal Malta v Senáte po sprievode, ktorý sa odohral 7. júna.

Federálny poslanec Marco Feliciano tiež vyjadril pobúrenie vo videu, ktoré publikoval po tom, čo v deň pochodu jeho stránku napadli a vyradili homosexuálni aktivisti - hackeri. „Som rozhorčený kvôli tomu, čo sa stalo pri pochode homosexuálov v Sao Paule, pretože použili symboly mojej viery - teda kresťanskej viery – a verejne im vyjadrili úplný nedostatok úcty. Hovorím o ľuďoch, ktorí sa domnievajú, že ich práva sú väčšie ako tie moje, ktorí si myslia, že si môžu vziať môjho Krista, kríž môjho Krista, či všetko, čo má niečo do činenia s mojím Kristom a vystaviť to na ulici uprostred obscénností.“

Povedal tiež, že podá žalobu aj proti hackerom.

Negatívne pocity, ktoré vyjadrili zákonodarcovia voči takýmto vyobrazeniam, sú odrazom všeobecnej nespokojnosti vyjadrenej na brazílskych sociálnych sieťach. Leo Moura, bývalá slávna futbalová hviezda, na svojej stránke na Facebooku napísal: „Aké je smutné pozerať sa na takéto obrazy! Čo s tým má Ježiš? Aký výsmech! Bože môj, aký nedostatok úcty!“