Kráľovská svadba: Vydrží ich manželstvo?

4,090
Kultúra života

29. apríl 2011 (Breakpoint.org) - Pred nedávnom mal takmer celý svet možnosť sledovať udalosť odohrávajúcu sa na pôde westminsterského opátstva v Londýne. Išlo o sobáš princa Williama, následníka britského trónu, a jeho nevesty Kate Middletonovej.

Mesiace predtým sa verejnosť zaoberala detailami ako kto bude navrhovať šaty nevesty, aké bude mať na sebe šperky, či aké jedlá sa budú podávať na slávnostnej hostine.

Možno sa však zameriavame na nesprávne veci. Ako pre National review Online poznamenala redaktorka Anne Morsová, rozvody sú v dnešnej dobe u kráľovských párov tak časté, že krátko po tom, ako William a Kate oznámili svoje zasnúbenie, v Británii sa začali uzatvárať stávky o termíne ich rozvodu. .

"Môže takéto manželstvo vydržať?" pýta sa Morsová. Odpoveď hľadala u viacerých manželských poradcov a pýtala sa na šance páru vzhľadom  na rôzne faktory ako rodinné zázemie, vek, vierovyznanie, spôsob života a kráľovské očakávania.

Keď sa Williamova matka, princezná Diana, vydávala za princa Charlesa, panenstvo kráľovskej nevesty vtedy zohrávalo nesmierne dôležitú úlohu. Teraz tomu tak nie je. William a Kate spolu žili už pred svadbou. Nebol to najlepší nápad, skonštatoval Mike McManus, zakladateľ istej manželskej poradne. Dodal, že "až o dve tretiny viac manželstiev, ktoré spolu sexuálne žijú už pred svadbou, končí rozvodom, ako tie, ktoré so sexom začnú po svadbe."

Hlavný dôvod? U párov, ktoré pred svadbou sexuálne nežijú, existuje väčia pravdepodobnosť, že si medzi nimi vznikne silný emocionálny a intelektuálny vzťah, pretože ich neženie len fyzická intimita. Okrem toho sa "abstinenti" cvičia v sebaovládaní, ktoré je v manželstve veľmi potrebné, aby odolali aj iným pokušeniam.

Je tu však ďalšia zlá správa, ktorá hrá proti novomanželom : Tou je história rozvodu a cudzoložstva v rodine ženícha. Jennifer Roback Morsová, autorka knihy Smart Sex: Finding Life-Long Love in a Hook-Up World  vysvetlila, že "niet pochýb, lebo rozvod je stav, ktorý sa dedí."

Roback Morsová ďalej uviedla, že jasným varovným signálom je tiež to, že obaja rodičia princa sa v minulosti podvádzali.

Manželský poradca Patrick Fagan z Rady pre výskum rodiny vyhlásili, že William a Kate sa budú musieť proti všetkým zlým príkladom v rodine, ktoré zanechali na nich stopy, poriadne obrniť. "Budú sa musieť popasovať s tým, čo znamená vernosť, že to je obeta aj utrpenie, ale aj to, akú cenú sú ochotní zaplatiť."

Odborníci sa ale zhodli na niekoľkých dôležitých spoločných faktoch u oboch novomanželov, ktoré hrajú v ich prospech: obom im ťahá na tridsiatku a poznajú sa osem rokov, majú rovnaké vysokoškolské vzdelanie a nepredpokladajú sa u nich žiadne finančné ťažkosti.

Ak chcú však svoje šance na dlhotrvajúce manželstvo naozaj upevniť, mali by sa aktívne začleniť do cirkvi. Roback Morsová poznamenala, že pravidelné návštevy bohoslužieb sú dôležitým ochranným faktorom v boji proti rozvodu.
 

Je síce pravdou, že manželský zväzok uzatvorili pred oltárom vo veľkolepom westminsterskom opátstve, dôvodom však nebola ich hlboká viera v Boha. Je to jednoducho miesto, kde sa sobášia všetky kráľovské páry, bola to súčasť ceremónie. Hoci ich štart do manželstva nie je ukážkový, mali by sme sa modliť za ich spoločné rodinné šťastie, za ich dobro a budovanie rodinného zázemia, pretože si z nich môžu zobrať príklad milióny ľudí. Koniec koncov, je to omnoho dôležitejšie ako model svadobných šiat.

Chuck Colson