Rusko sa bojí populačného kolapsu

3,031
Kultúra života

28. apríla 2011 (LifeSiteNews.com) – V minulotýždňovom príhovore premiér Vladimír Putin povedal, že v Rusku sa musia urobiť opatrenia na zvýšenie pôrodnosti.

Putin povedal, že do „demografických projektov“ na zvýšenie priemernej dĺžky života a na zvýšenie pôrodnosti o 25 až 30 percent v priebehu troch rokov, bude investovaných 1,5 bilióna rubľov.

Následne po Putinovom príhovore, ruský parlament, Duma, predložil návrh zákona, ktorý zakazuje vykonávať potraty v národnom zdravotnom programe ako zdravotnícku službu. Taktiež by doktorom umožňoval odmietnuť vykonávanie potratov.

„Návrh zákona sa zameriava na vytvorenie podmienok pre tehotné ženy, aby sa mohli rozhodnúť pre pôrod,“ povedala Yelena Mizulina, vedúca výboru pre rodinu, ženu a dieťa Dumy.

V stredu Duma tiež predložila návrh zákona na obmedzenie propagácie potratov.

Anton Belyakov, autor návrhu a poslanec politickej strany Spravodlivé Rusko, povedal novinárom: „Návrh takisto zaväzuje doktorov, aby upozornili ženy, ktoré sa rozhodli pre potrat, že potrat môže zapríčiniť neplodnosť, smrť alebo negatívne ovplyvniť ich telesné a duševné zdravie.“

Rusko má podľa štatistík OSN najvyššiu mieru potratov na svete - 53 potratov na tisíc žien vo veku 15 - 44 rokov. Potrat je ústrednou problematikou ruského prudko klesajúceho počtu obyvateľov, ktorý poklesol zo 148,5 milióna v roku 1995 na 143 miliónov dnes.

Belyakov sa vyjadril, že ruská miera potratov je „neakceptovateľná“. Vlastné štatistiky krajiny ukazujú, že sa tu spácha 1022 potratov na každých 1000 pôrodov. Oficiálne čísla ukazujú na 1,6 až 1,7 milióna potratov ročne, ale neoficiálne čísla ich odhadujú až na 6 miliónov potratov ročne, z ktorých 90 percent je poväčšine vykonaných v rozvojových krajinách na žiadosť ženy pre „sociálne“ a nie pre zdravotné dôvody.

Vyjadrujúc sa k ruskej pôrodnej kríze, Larry Jacobs z mimovládnej organizácie Svetový kongres rodín povedal: „Nie je to iba Rusko samotné, ktoré prežíva demografickú zimu.“

„Miera pôrodnosti celosvetovo klesla od konca 60. rokov 20. storočia o viac ako 50 percent. Do roku 2050 bude na svete o 248 miliónov menej detí pod 5 rokov, ako je teraz. Tento nedostatok pôrodov bude jednou z najväčších výziev stojacou pred ľudstvom v 21. storočí.“