V českých domovoch sociálnych služieb by mohli pomáhať sexuálni asistenti

1,934
Kultúra smrti

Dotácia z ministerstva

Hendikepovaní a seniori, ktorí žijú vo domovoch sociálnych služieb, môžu vo Švajčiarsku alebo v Nemecku, v prípade, že nemajú partnera, využívať služby sexuálnych asistentov. V Českej republike ide stále o tabuizovanú tému, ktorú však otvorilo združenie Rozkoš bez rizika. Informáciu zverejnil portál Lidovky.cz.

Menované združenie získalo od ministerstva financií grant v hodnote takmer 2 milióny českých korún (približne 72.852 eur). Za uvedenú sumu Rozkoš bez rizika v spolupráci so Švajčiarskom usporiadalo niekoľko workshopov a celonárodnú konferenciu.

Cieľom združenia je spustiť verejnú diskusiu a Českej republike predstaviť prácu sexuálnych asistentov. Podľa riaditeľky organizácie Rozkoš bez rizika Lucie Šídovej je úlohou asistentov zbavovať hendikepovaných a seniorov frustrácie v prípade, že nežijú sexuálnym životom, alebo je im sexuálna intimita upieraná.

Sexuálna asistencia a prostitúcia

Služba sexuálnych asistentov je platenou službou, ktorú vykonávajú prevažne ženy. Tie doprajú záujemcom fyzický kontakt. A dôjsť by mohlo aj k pohlavnému styku, uvádza portál Lidovky.cz.

Tí, ktorí chcú vykonávať povolanie sexuálneho asistenta, musia prejsť špeciálnym školením. Podľa slov Šídovej sa v zahraničí kladie dôraz na to, aby asistenti poznali intímny kódex a dodržiavali ho. Mali by mať tiež teoretické poznatky z oblasti práce s hendikepovanými ľuďmi či ovládať poskytnutie prvej pomoci.

Pravidlá sú presne určené. Pri sexuálnej asistencii nezáleží, či je klient svojprávny. Musí však vedieť vyjadriť, že chce kontakt. „Nie, teda odmietnutie, znamená i to, že sa prikryje dekou,“ zverejnili Lidovky.cz vyjadrenie Šídovej.

Riaditeľka Rozkoše bez rizika však očakáva, že sexuálni asistenti nebudú českou spoločnosťou prijatí bez problémov, keďže sa sexuálna asistencia prirovnáva k prostitúcii.