Výskumníci WHO propagujú lacnejšie a nebezpečnejšie potraty

1,174
Kultúra smrti

27. februára 2014, (C-Fam.org) - Ako súčasť pokračujúceho úsilia o maximalizáciu medzinárodnej dostupnosti potratov, vedci spolupracujúci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vydali štúdiu, ktorá tvrdí, že klinické sledovanie po chemickom potrate je zbytočné a že upustiť od neho by mohlo „ušetriť prostriedky“.

Táto štúdia bola vykonaná v súlade s pokynmi WHO o bezpečnom potrate, ktoré odporúčajú, že potrat by sa mal zjednodušiť, aby sa k nemu uľahčil prístup,“ píšu autori článku publikovanom minulý týždeň v časopise The Lancet.

C-Fam vydala informačný materiál kritizujúci technické usmernenia WHO. Tie totiž tvrdia, že potrat je bezpečnejší ako pôrod a je ľudským právom, pričom ani jedna z týchto vecí nemá medzinárodné schválenie. Argumentuje aj v prospech neštandardných potratových praktík, ktoré ohrozujú zdravie žien.

Štúdia The Lancet sledovala dve skupiny žien severnej Európy, ktoré podstúpili chemický potrat v prvom trimestri: jedna skupina sa vrátila na nádväzné klinické sledovanie a druhá skupina si vykonala „sebazhodnotenie“ s použitím domáceho tehotenského testu, ktorým si žena sama mala určiť, či bol potrat úspešný. Autori došli k záveru, že domáci test „nebol horší“ voči klinickému sledovaniu, hoci sa domácim testom nepodarilo identifikovať tri pokračujúce tehotenstvá, ktoré neskôr skončili potratom v druhom trimestri.

Účastníčky štúdie žili v Rakúsku, Fínsku, Nórsku a Švédsku – teda v bohatých krajinách s ľahko dostupnou a vysokokvalitnou zdravotnou starostlivosťou. Potenciálne účastníčky boli vyradené v prípade, že javili známky mimomaternicového tehotenstva alebo iných tehotenských abnormalít, ak boli mladšie ako 18 rokov alebo mali potenciálnu jazykovú bariéru.

Autori sa domnievali, že nadväzné domáce testy budú užitočné najmä v „chudobných oblastiach, kde môže byť obmedzený prístup k interrupcii a vyšetreniu ultrazvukovom“. Do úvahy nevzali, ako by malo byť v týchto chudobných oblastiach postarané o ženy s vyšším rizikom komplikácií – také, ktoré boli zo štúdie vylúčené - a to najmä v prípade, že by ich od následných kontrol na klinike odrádzali alebo - ak by vznikli problémy - zdravotnícke záchranné služby by neboli bežne k dispozícii.

Keďže sa čoraz väčšie percento potratov vykonáva medikamentózne a nie chirurgicky, propotratové skupiny stále viac naliehajú, aby bol potrat „demedikalizovaný“ a posunutý od lekárov na nižšiu úroveň poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a to dokonca až k samotným pacientom. To má byť spôsob ako obísť právne a inštitucionálne prekážky, vrátane tých, ktoré sú prijaté kvôli ochrane zdravia žien.

Hlavní autori štúdie pochádzajú zo švédskeho Inšitútu Karolinska a pracujú v úzkej spolupráci s WHO v otázkach výskumu reprodukčnej medicíny. V tomto postavení spoločne vytvárajú široko uznávané celosvetové normy pre zdravotnícku prax a vytvárajú štúdie, ktoré ich používajú na ich zdôvodnenie.

Do tejto výskumnej skupiny patrí doktorka Rebecca Gompertsová, zakladateľka holandskej organizácie Women on Waves, ktorá distribuuje potratové pilulky a inštrukcie v krajinách, kde je potrat nelegálny. Patria medzi ne pokyny pri hľadaní lekárskej starostlivosti, keď sa vyskytnú komplikácie, ako aj to, ako klamať lekárom a skrývať dôležité informácie.

Popri článku v Lancet sa objavil i komentár dvoch austrálskych pôrodníkov: „Zjednodušenie protokolov o lekárskych potratoch v rannom tehtotestve môže zlepšiť prístup ku potratu a jeho akceptáciu na medzinárodnej úrovni,“ píšu. „Blahoželáme autorom k vytvoreniu nových vysokokvalitných dôkazov, ktoré budú informovať o tejto kontroverznej záležitosti a prispejú k presadzovaniu bezpečného potratu na medzinárodnej úrovni.“