Americká agentúra žiada Čínu o povolenie veľkonočných bohoslužieb

3,573
Kultúra smrti

Americká komisia medzinárodnej náboženskej slobody žiada Čínu o ukončenie prenasledovania za slávenie sviatkov kresťanského Veľkého týždňa a Bielej soboty.

Scott Flipse je námestníkom riaditeľa komisie, ktorá je autonómnou vládnou ustanovizňou. Vyhlásil, že neregistrované cirkvi, ako je Shouwang v Pekingu, by mali mať bohoslužby Veľkého týždňa povolené.

Čínske úrady však svoju činnosť v tejto veci ukončili vo chvíli, keď sa miestna cirkev snažila dodržiavať časy bohuslužieb hneď na začiatku mesiaca. Zatknutých bolo 169 členov, neskôr však väčinu z nich prepustili. 

Neregistrovaná cirkev Shouwang vyzvala svojich veriacich, aby ignorovali vyhrážky a zúčastnili sa veľkonočných bohoslužieb. Shouwangský pastor Jin Tianming a niekoľko ďalších vodcov bolo v sobotu zadržaných a umiestnených do domáceho väzenia.

Flipse sa vyjadril, že Čína vyhnala cirkev z kostola, ktorý si ťažko nadobudla pre slávenie veľkonočných sviatkov. Ďalej povedal, že je to súčasť prebiehajúcich tvrdých zákrokov proti náboženským skupinám a vláda celú situáciu vníma ako hrozbu.

Posledný čínsky zákrok je v súčasnosti najsilnejší za posledné roky, so strachujúcimi sa orgánmi uprostred vlny prodemokratického povstania na Strednom východe. Online správy vyžadovali od občanov masové "prechádzky" po čínskych mestách. 

Obhajcovia ľudských práv z Hong Kongu potvrdili, že počas zákroku polícia zatkla viac ako 50 aktivistov. Oveľa viac ich poslala a umiestnila do domáceho väzenia.