Sudca - homosexál rozhodoval v prípade homosexuálnych manželstiev

3,091
Kultúra smrti

San Francisco, 26. apríla 2011 (LifeSiteNews.com) -  Sudca, ktorý zrušil tradičný kalifornský dodatok o manželstve minulý august, tento mesiac potvrdil svoj dlhotrvajúci sexuálny vzťah s iným mužom. Podporovatelia rodiny sa domáhali, aby bolo toto uznesenie zamietnuté ako evidentne zaujaté.

Koalícia Protect Marriage (Ochrana manželstva) brániaca kalifornský „Návrh 8” (California Proposition 8) najprv nereagovala, keď sudca Vaughn Walker 6. apríla potvrdil silné klebety, že je v homosexuálnom vzťahu.

Walker, ktorý pred svojím odchodom do dôchodku vo februári predsedal americkému regionálnemu súdu pre severný región Kalifornie, povedal, že nikdy neuvažoval o tom, že by nemal rozhodovať v právnom prípade, v ktorom rozhodol o protiústavnosti definície manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou. Pokladanie sudcovej sexuálnej orientácie za možný zdroj konfliktu záujmu nazval „klzkým svahom”

Walker počas trvania prípadu o „Návrhu 8” odmietal potvrdiť alebo vyvrátiť klebety o svojom vzťahu.

Pro-rodinný ústavný advokát Matt Barber, viceprezident Liberty Counsel Action, poznamenal tento mesiac vo svojom blogu, že jeho skupina reagovala na klebetu. Žiadali o odvolanie Vaughna pre zaujatosť. Barber upozornil, že Walker bol v prípade rozhodovania proti „Návrhu 8” zaujatý. Odmietnutie Návrhu 8  by mu totiž umožnilo legálne si „vziať” svojho partnera.

„Ústavné ‘právo’ pre ‘manželstvo’ rovnakého pohlavia tvorcovia Ústavy USA nemohli vytvoriť ani schváliť. Sudca Walker zneužil svoju pozíciu na sudcovskej stolici, aby pre seba vytvoril nové privilégium, ktoré predtým nemal,” napísal Barber.

Sudcu, ktorý prevzal Walkerovo miesto a právnici Protect Marriage sa zhodli, že sudcov vzťah - a nie jeho sexuálna orientácia - predstavovala jasný konflikt záujmu.

„Ak by počas rokovania o tomto prípade sudca Walker a jeho partner vyjadrili záujem sa zosobášiť, tento záujem o sobáš mohol rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť výsledok prebiehajúceho súdneho sporu,” uviedli právnici Protect Marriage.

„Hlboko ľutujeme nevyhnutnosť tohto kroku. Ale ak súdy požadujú od ostatných, aby dodržiavali zákony, musia tak isto robiť aj súdy samotné,” povedal Anthony Pugno, generálny právny zástupca Protect Marriage.

Walkerove uznesenie sa momentálne pojednáva na odvolacom súde.