Nový britský program sexuálnej výchovy dáva zelenú sexu medzi 13-ročnými

2,929
Kultúra smrti

VEĽKÁ BRITÁNIA - Nový výchovný program o sexualite hovorí, že sex medzi 13 ročnými, ktorí s tým súhlasia, by sa mal považovať za normálny. Opisuje tiež masturbáciu a snahu 5-ročných detí dotknúť sa iných detských genitálií a považuje oba prípady za „bezpečný a zdravý sexuálny vývoj“.

Tool (angl. „nástroj“), určený pre britských pedagógov, bol vyvinutý inštitútom Brook Advisory Service. Ide o organizáciu vo Veľkej Británii, ktorá podporuje antikoncepciu a potraty u mladistvých a je financovaná Ministerstvom školstva. Používa „semaforový“ systém červenej, oranžovej a zelenej a rozlišuje tak medzi tým, čo je podľa názoru tejto skupiny zdravé a čo škodlivé sexuálne správanie u detí.

U 13 až 17-ročných dáva zelenú správaniu ako „oplzlé reči a vtipy v rámci súčasnej kultúrnej normy“, „mať sexuálne alebo nesexuálne vzťahy“, „sexuálnu aktivitu, vrátane objímania, bozkávania, držania sa za ruky“ a „orálny a/ alebo penetračný sex so súhlasom inej osoby rovnakého alebo opačného pohlavia, ktorí sú na podobnej úrovni veku a vývoja.“

Posledná bezpečná možnosť, uvedená pri tejto vekovej skupine, je „rozhodnúť sa nebyť sexuálne aktívny“.

Vo vekovej skupine siahajúcej od novorodenca až po 5-ročných dáva „semaforová metóda“ zelenú „hre s vlastnými genitáliami“, „pokusom dotknúť sa... iných detských genitálií“ a „pokusom dotknúť sa ... pŕs, zadku alebo genitálií dospelých“.

Britská Spoločnosť poradcov pre sexuálne zdravie (Society of Sexual Health Advisers) schvaľuje program ako „pomôcku pri rozhodovaní“, ktorá môže „pomôcť profesionálom pri ich nasmerovaní mladých ľudí, aby zostali zdraví a v bezpečí“. Avšak istá časť rodičov je prirodzene pobúrená, keďže niektoré sexuálne aktivity, ktoré tento program opisuje ako „normálne“, sú ilegálne a odporujú tomu, čo svoje deti učia rodičia.

Sarah Carterová z Family Education Trust povedala poslancom v Snemovni patriacich do Výboru pre vzdelávanie, ktorí tento program skúmajú, že mnohým rodičom sa zdajú smernice programu nevhodné vekovo aj morálne. Poukázala na to, že veková hranica pre sexuálne aktivity vo Veľkej Británii je 16, a nie 13 rokov.

Ak učiteľ zastáva morálne stanovisko, že mladí ľudia by mali byť sexuálne aktívni od trinástich rokov, potom toto hovorí aj svojej triede, hoci v skutočnosti takúto hodnotu rodičia nemusia zdieľať. Možno by boli radi, aby ich mladistvý so sexuálnou aktivitou počkal, povedala Carterová.

Dosť často sa teda stáva, že to, čo je v SRE [Vzdelávaní o sexe a vzťahoch], nie je vždy v súlade s právom,“ povedala poslancom Carterová.

Dr. David Paton, profesor priemyselnej ekonómie na univerzite v Nottinghame a popredný odborník v oblasti tehotenstva dospievajúcich, rázne varoval, že explicitná sexuálna výchova a ľahká dostupnosť antikoncepcie - vrátane "pilulky po" - neviedla k zníženiu tehotenstiev u dospievajúcich či zníženiu množstva potratov, ale viedla k ohromnému nárast sexuálne prenosných chorôb z dôvodu zvýšenej sexuálnej aktivity detí.

Paton Výboru pre vzdelanie povedal že má v rámci výchovného programu „veľký problém“ s tými pokynmi, ktoré naznačujú, že sexuálne vzťahy medzi 13 až 17-ročnými znamenajú „bezpečný a zdravý vývoj“.

Takáto rada je nielen zavádzajúca, ale aj potenciálne nebezpečná,“ povedal Paton, „Existuje ohromné množstvo dôkazov, že skorá sexuálna aktivita je spojená so všetkými druhmi nepriaznivých dôsledkov - vrátane predčasného tehotenstva a pohlavne prenosných chorôb, ale aj zdravotných problémov v oblasti duševného zdravia či zhoršených akademických výsledkov.“

Graham Stuart, poslanec Robotníckej strany a predseda Výboru pre vzdelávanie, súhlasí s Dr. Patonom. Rozprávať trinásťročným, že mať sex je súčasťou dospievania, no nepovedať im, že to môže byť tiež zlé, škodlivé a nebezpečné, znamená spolčovať sa s niečím, čo mladým ľuďom škodí.“