Mary Wagner, pro-life zástankyňa väznená kvôli svojmu svedomiu, dostala v Poľsku privítanie ako „rocková hviezda“

1,861
Kultúra života

Zástupy zbožňujúcich fanúšikov privítali ako rockovú hviezdu pro-life zástankyňu Mary Wagnerovú, ktorá bola kvôli svojmu svedomiu často väznená. Počas búrlivého turné po Poľsku navštívila 26 miest.

Wagnerová však nie je rockovou hviezdou; je kanadskou zástankyňou pro-life, ktorá takmer dva roky strávila vo väzení v Ontariu za jej prácu pred potratovou klinikou. Pustili ju tento rok v júni.

Wagnerovú uväznili kvôli narušovaniu chodu potratovej kliniky v kanadskom Toronte. Snažila sa hovoriť so ženami vstupujúcimi na kliniku a každej dávala ružu. Zostala vo väzení, pretože vo svojom svedomí odmietla súhlasiť s kauciou obsahujúcou podmienku, že sa nebude približovať k potratovej klinike. Túto veľmi pokojnú, citlivú a hĺbavú ženu považovalo kanadské súdnictvo za hrozbu.

Vzhľadom na to, koľko navštívila kostolov a miest v Poľsku, kde sa uctieva Panna Mária, mohla by svoju cestu nazvať skôr púťou ako turné. Koniec koncov, tak to aj jej organizátor Jacek Kotula nazval. Wagnerovej návšteva Poľska, ktorá sa konala od 3. do 16. októbra, je popísaná na facebookovej stránke Mary Wagner W Polsce.

Wagnerovej sestra Sarah sledovala jej turné cez Facebook a napísala: Vďaka týmto fotkám a videám som na Poliakov taká pyšná... Priala by som si, aby tam mohla Mary zostať a byť medzi toľkými milujúcimi priateľmi !! V Poľsku ju vítajú s ružami a láskou. Doma v Kanade ju privítali s putami. Ďakujem za privítanie mojej sestry.“

Pri pohľade na mnoho ľudí (najmä detí) pri Maryiných stretnutiach Sarah trefne poznamenala: „Mary je duchovnou matkou toľkých...“

Niet divu, že v malom mestečku Siemysłów Wagnerovej pripravili prijatie s červeným kobercom - skutočným červeným kobercom rozprestretým cez trávnik i s ohňostrojom. Kotula odhaduje, že ju počulo hovoriť asi milión Poliakov.

Bežní ľudia ju spoznávajú na uliciach,“ povedal Kotula. „Jedného dňa sme šli na návštevu kardinála Dziwisza v Krakove a okoloidúci sa zastavovali a pýtali sa jej, či nie je Mary Wagner. O chvíľu neskôr jej niekto iný povedal, že jej fotka bola v dnešných novinách. A v ten istý deň, keď sme šli do chrámu Panny Márie (v Krakowe jedna z hlavných turistických atrakcií), poľský pár z Kanady k nej spontánne pristúpil a objal ju.“

Kotula, žoviálny a odvážny 48-ročný muž, bol Mary Wagnerovou fascinovaný už vo chvíli, keď o nej počul. Kotula je aktivista z Nadácie právo na život (poľ. Fundacja PRO- Prawo do Życia). Vo svojom regióne zorganizoval 60 protipotratových pouličných výstav. Bola ešte to väzení, keď jej napísal a pozval ju do Poľska. Prepustili ju v júni a po určitom premýšľaní sa rozhodla pozvanie prijať.

Správy o jej príchode vyvolali v celej krajine rozruch. „Poľský ľud potrebuje takéhoto svedka. Svedka, ktorý ukazuje pokoru, jednoduchosť a zbožnosť,“ povedal Kotula.

Kaja Gödeke z varšavskej rady Nadácie práva na život vysvetľuje: „Potrebovali sme, aby prehovorila o tom, že nemôžeme byť ľahostajní a mlčať, keď sú zabíjané nenarodené deti. Potrebovali sme, aby zopakovala, že musíme bojovať ,a to aj v prípade, že to bude od nás vyžadovať osobnú obeť.“

Wagnerovej návšteva prišla práve v roku, v ktorom čoraz viac Poliakov platí vysokú cenu za obhajobu nenarodených detí. Samotnú Nadáciu právo na život žalovali viac než desať ráz a stala sa tak najžalovanejšou organizáciou v Poľsku. V tomto roku sa žalobou vyhrážali pôrodnej asistentke Agate Rejmanovej za odhalenie skutočnosti, že nemocnica Pro-Familia vykonáva potraty (Wagnerová navštívila počas svojho pobytu v Poľsku aj Rejmanovú, aby ju povzbudila). Navyše profesor Bogdan Chazan prišiel o prácu riaditeľa nemocnice po tom, čo odmietol vykonať potrat. Napokon aj sám Kotula musí čeliť trom žalobám za odhaľovanie pravdy o zabíjaní nenarodených.

Počas svojej návštevy v Poľsku navštívila Wagnerová mnoho škôl a univerzít. Stretla sa s politikmi ako aj deťmi v materskej škôlke, ktorú vedú rehoľné sestričky. Všade kam šla, čakali zástupy. Po jej stretnutí v Gdansku čakal zástup ľudí jeden a pol hodiny, aby sa jej osobne poďakoval. V Krakove absolvovala silné emocionálne stretnutie s ukrajinskou sestrou, ktorá sa tiež volá Mary (Maria). Tá prišla špeciálne pre to, aby sa stretla s Wagnerovou a hovorila s ňou o potratoch na Ukrajine. Wagnerovej návšteva sa dotkla nielen Poliakov a Ukrajincov, ale aj Chorvátov. Tí sledovali on-line ako sa Wagnerová zúčastnila svätej omše v kláštore Jasna Góra, kde možno vidieť slávnu ikonu Čiernej Matky Božej.

Všade kam šla, hovorila o nedostatku právnej ochrany nenarodených detí v Kanade, akcii Operation Rescue, o svojom čase vo väzení, o svojej priateľke Linde Gibbons, ktorá tiež strávila veľa času vo väzení a o svojej rodine. Objavila sa aj v katolíckej televízií (TV Trwam), kde poskytla množstvo interview.

Navštívila domov pre slobodné matky, zúčastnila sa pochodu za život a podieľala sa na demonštrácii s obrázkami potratov v centre Krakova. Stretla sa tiež s arcibiskupmi a biskupmi, seminaristami, rehoľnými sestrami a bratmi, ako aj s kardinálom Stanisławom Dziwiszom, ktorý dal jej farnosti relikvie svätého Jána Pavla II. V Łańcute stretla v Poľsku narodeného emeritného kanadského biskupa v meste Hamilton, Matthewa Ustrzyckiho, ktorý stále hovorí veľmi dobre poľsky.

Wagnerová tiež navštívila hrob sv. Hyacinta v Krakove. V Białystoku šla na cintorín, kde je pochovaných 176 nenarodených detí. Jej program pokračoval v malom mestečku Markowa, kde šla vzdať pietu pri hrobe rodiny Ulmovcov, zavraždených Nemcami za záchranu židovskej rodiny. Matku šiestich detí Wiktoriu Ulmovú zastrelili, keď bola v práci. Na náhrobnom kameni je spomenuté aj jej nenarodené dieťa a celá rodina bude čoskoro blahorečená.

Wagnerovej púť tiež zahŕňala premietanie filmu o svojom boji od Grzegorza Brauna. Dokumentárny film s názvom Nie je to o Márii Wagner“ premietali trikrát v rôznych mestách. Názov vyjadruje, že Wagnerová nechce byť v centre pozornosti. Film uvedú v Kanade a Spojených štátoch vo februári 2015. DVD filmu bude možné zakúpiť za priateľskú cenu 5 zł ( cca. menej ako 2$, pozn. prekl.), aby zasiahla čo najširšie publikum. (Trailer si môžete pozrieť tu.)

Posolstvo Mary Wagnerovej pre Poľsko je echom slov sv. Jána Pavla II.: „Nebojte sa brániť život, nebojte sa prinášať evanjelium života do ulíc.“ Vďaka Mary je teraz viac ľudí, ktorí budú mať odvahu pokračovať v tomto neľahkom boji.