Španielsky lekár nútený ZABÍJAŤ DETI

3,769
Kultúra smrti

MADRID, Španielsko, 19. apríl 2011 (LifeSiteNews.com) – Španielsky lekár podporujúci ochranu života odmietol posielať pacientky na potrat. Kontroverzný španielsky zákon o potratoch mu preto odňal právo výhrady vo svedomí.

Nemenovaný rodinný lekár z verejného zdravotného strediska v juhošpanielskom meste Antequera žiadal španielsky zákon o potratoch o odňatie povinnosti posielať pacientky na potraty, pretože to nie je v súlade s jeho svedomím. Súd v Melage však jeho žiadosť zamietol. Sudca namietal, že lekárovou povinnosťou je poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorá prevažuje nad pohnútkami jeho svedomia.

Nové španielske potratové právo, ktoré povoľuje zabitie plodu počas prvých štrnástich týždňov tehotenstva, napadli konzervatívni obhajcovia podporujúci život, zvlášť predstaviteľia katolíckej cirkvi.

Generálna rada Lekárskej asociácie v Španielsku tento zákon odsúdila v máji roku 2010 na každoročnom kongrese lekárov. Vyhlásenie malo názov Potrat nie je právo.

Podľa zákona o potratoch môže lekár odmietnuť vykonávanie potratov z dôvodu výhrady vo svedomia. Avšak v prípade rodinného lekára súd rozhodol, že toto právo sa vzťahuje len na lekárov, ktorí potraty vykonávajú a nie na tých, ktorí na ne posielajú.

Od júla roku 2010 sa pod právo výhrady vo svedomí v súvislosti so zákonom o potratoch údajne podpísali stovky lekárov.

V minulosti bol potrat v Španielsku povolený iba v prípade znásilnenia počas 12 alebo 24 týždňov tehotenstva, ak bolo vážne ohrozené mentálne alebo fyzické zdravie matky. Teraz je však potrat legálny počas prvých 14 týždňov. Ak je ohrozený život alebo zdravie matky, potrat sa povoľuje dokonca až do 22. týždňa.