Kardinál Pell: „Liberalizmus 60-tych rokov je už prekonaný.“

3,648
Kultúra života

MELBOURNE 13. apríl 2011 (LifeSiteNews.com) - Austrálsky kňaz na dôchodku verejne znevážil katolícke učenie o sexualite, svätení žien a celibáte kňazov. Nazval to „chlípnou posadnutosťou cirkvi sexuálnymi mravmi“.

Otec Eric Hodgens, kňaz z Melbourne vysvätený v roku 1960, ktorý slúžil sedem rokov ako diecézny riaditeľ pre Pastoračnú formáciu kňazov, napísal v aprílovom vydaní štvrťročníka Národnej rady kňazov Austrálie The Swag, že „veľká časť“ kňazstva „nesúhlasí“ s „presunom hlavného zápasu Cirkvi o šírenie posolstva života, nádeje, súcitu a odpustenia na zdôrazňovanie morálnych otázok.“

V reakcii na toto vyhlásenie v rovnakom vydaní The Swag však kardinál George Pell, arcibiskup zo Sydney, zdôraznil, že práve generácia 60. rokov a ich liberálny program poškodili cirkev a odpudili mladých.

Hodgensove „riešenia boli do praxe uvedené po koncile do istej miery v Austrálii, ale najmä v Belgicku, Holandsku a frankofónne hovoriacej Kanade. A tam vyprázdnili kostoly,“ napísal Pell.

Zvlášťsa otcovi Hodgensovi nepozdával zosnulý pápež Ján Pavol II., o ktorom povedal, že bol posadnutý „monumentálnou“dychtivosťou po moci“. Znevážil súčasný trend smerom k náboženskej ortodoxii v cirkvi, vrátane „zvýhodňovaných nových hnutí“ a Svetových dní mládeže. Podľa Hodgensa tak upevnili „starý model, ktorý nefunguje“. Obvinil „vyprahnutosť kňazov“ a „stratu mladšej generácie“ zo zmeny smerom ku konzervativizmu vo Vatikáne.

V odozve Pell sucho poznamenal, že „je prekvapením, že niekto prišiel na pohreb pápeža, ktorý bol obmedzeným v teológii, zlým poslucháčom, „zneužíval moc a nemal spojenie s Bibliou“.

Hodgens zaútočil na katolícke učenie o antikoncepcii, in vitro fertilizácii, rozvode a homosexualite. Označil ich ako zastarané hovoriac, že cirkev má v týchto otázkach unáhlené závery a potrebuje ich „znovu prehodnotiť“. Sťažoval sa tiež na nový, doslovnejší preklad pôvodných latinských liturgických textov nazývajúcich ich „chybnými“ a proces prekladu bol vraj „bez konzultácií a politicky motivovaný“.

Avšak Pell zdôraznil, že „hlavný prúd ortodoxných“ trendov prilákal mladšie generácie. Mladí sa hrnú do nových ortodoxných náboženských rádov a seminárov. Obnosený „liberálny“ program stratil svoje čaro.

„Staršie liberálne krídlo cirkvi, ktoré dominovalo diskusii po koncile, teraz už nemá nasledovateľov medzi mladými praktizujúci katolíkmi, kňazmi, ani rehoľníkmi.“

V západnom svete ovládanom sekulárnymi médiami, „liberalizmus nemá žiadnych katolíckych mladých,“ povedal Pell.

Hodgens je dobre známy ľavicový odpadlík austrálskej cirkvi a roky sa verejne stavia proti katolíckemu učeniu o mravných otázkach. V roku 2006 bol jeden zo signatárov listu dvadsiatich štyroch samozvaných „vedúcich liberálnych katolíkov“ Vatikánskej Kongregácie pre náuku viery. V liste sa horko sťažoval na „statické poňatie pravdy“ kardinála Pella a povedal, že „učí nepresnú a zavádzajúcu doktrínu,“ ktorá „príliš zdôrazňuje povinnosť absolútne nasledovať cirkev“.

V roku 2005 napísal Hodgens na internetovom fóre: „Väčšina kňazov už nie je viac zaviazaná starým tabu o sexualite. Väčšina z nich neverí, že páry žijúce spoločne robia niečo vyslovene zlé. Väčšina z nich je rada, že homosexuálne páry žijú v partnerskom zväzku. Prílišný dôraz Ríma na tieto otázky považujú za posadnutosť a čudujú sa, prečo to tak je.“