Zlom v medicíne: Srdce vytvorené z dospelých kmeňových buniek

3,582
Kultúra života

4. apríl, 2011 (LifeSiteNews.com) – Tím vedcov Minnesotskej Univerzity použil  na výrobu ľudského srdca kmeňové bunky. Dúfajú, že objav prinesie revolúciu v oblasti transplantácie.

Vedúca tímu, doktorka Doris Taylorová, tento stav komentovala veľmi pozitívne. Zlom by v konečnom dôsledku mohol znamenať to, že  sa pri transplantáciách už viac nemusia používať darované srdcia. Predíde sa tak etickým problémom spojeným s darovaním orgánov a odstráni sa aj potreba liekov, ktoré by imunitný systém odmietal.

Taylorová je riaditeľkou kardiovaskulárneho centra a patrí medzi najväčších svetových lídrov v oblasti srdcovej chirurgie. Hovorí, že jej cieľom je vytvoriť žijúce srdce zložené iba z kmeňových buniek tak, aby mohlo byť transplantované pacientovi.

Objavy svojho tímu prezentovala na každoročnej konferencii americkej kardiológie v New Orleans.

„Srdcia rastú a dúfame, že v priebehu nasledujúcich týždňov začnú ukazovať známky života- začnú biť," vyjadrila sa pre Daily Mail. „Máme pred sebou ešte veľa prekážok, kým vytvoríme plne funkčné srdce. No predpokladám, že jedného dňa budeme tieto orgány skutočne transplantovať."

Výskum je pokračovaním práce doktorky Taylorovej z roku 2008, kedy jej tím použil kmeňové bunky na obnovenie srdca krysy. Všetky svalové bunky z neho boli odstránené, ponechali sa len základy ostatných tkanív- cievy a chlopne. Tento základ bol neskôr spojený s kmeňovými bunkami, ktoré sa dobre ujali a vytvorili nový, zdravý srdcový sval.

Posledným krokom v Taylorovej výskume je odstránenie svalových buniek z ľudského srdca a obnovenie svalov pomocou kmeňových buniek od inej osoby. Výskumy ukázali, že vhodné by bolo aj srdce prasaťa. 

Svalové bunky sú odstránené pomocou devergentov, zanechávajú extracelulárnu matrix alebo "skelet". Kmeňové bunky pomáhajú tomuto "skeletu" vytvárať milióny nových srdcových buniek. Tým pádom vzniká nové tkanivo srdcového svalu.

„Cesta za vytvorením srdca vhodného na transplantáciu je ešte veľmi ďaleká, no myslíme, že náš výskum otvára dvere do budúcnosti pre možnosť transplantovania akéhokoľvek orgánu."

Podobnú metódu využila aj v marci minulého roku, keď desaťročnému chlapcovi vytvorila novú priedušnicu.

V súvislosti s touto správou je dôležité spomenúť ešte jeden fakt. Tím vedcov univerzity z Miami dokázal, že pri poškodení srdcového tkaniva môžu lekári pacientovi vpichnúť jeho vlastné kmeňové bunky priamo do srdca. V experimente, ktorý bol zverejnený v marcovom čísle amerického lekárskeho časopisu, sa hovorí o prípade, kedy boli darované kmeňové bunky vpichnuté do srdca ôsmich mužov- dobrovoľníkov, ktorí trpeli na chronické zväčšenie srdca. Vedci v Miami dokumentovali výrazné zmenšenie srdca, jaziev v tkanive a pozoruhodné zlepšenie jeho funkcie.

Tvorba orgánov vhodných na transplantáciu je alfou a omegou všetkých vedcov zaoberajúcich sa kmeňovými bunkami. Kmeňové bunky, ktoré boli použité pre tento výskum, a taktiež na výskum niektorých súčasných ochorení, boli pacientom odobraté z kože, kostnej drene, tuku, zubov a krvi.