Aktivistické skupiny ochraňujú homosexuálov v Rakúsku

3,535
Kultúra smrti

RAKÚSKO, 5. apríla 2011 (LifeSiteNews.com) - Rakúsky Ústavný súd odmietol minulý týždeň snahu o rozšírenie anti-diskriminačných zákonov krajiny na ochranu homosexuálov.

Rechtskomitee Lambda (RKL), rakúska homosexuálna záujmová skupina, požiadala súd, aby právnu ochranu pre rasové a náboženské menšiny nachádzajúcu sa v trestnom zákonníku, čl. 283 Podnecovanie k nenávisti a vo federálnom zákone o rovnocennom zaobchádzaní vyhlásil za neústavnú, a to z dôvodu, že ochrana bola sama o sebe diskriminačná, pretože medzi chránené skupiny nezahŕňala homosexuálov.

Súdny proces sa začal v minulom roku po tom, ako sa homosexuálom nepodarilo uskutočniť legislatívne rozšírenie ochrany nachádzajúcej sa v trestnom zákonníku a v zákone o rovnocennom zaobchádzaní v rakúskom parlamente.

V nedávnom vyhlásení skupina uviedla prípady údajnej diskriminácie ôsmych žalobcov v snahe dokázaťpotrebu právnej ochrany pre homosexuálov v krajine.

Prípady obsahovali odmietnutie prenájmu bytu homosexuálnemu páru Lou Hampalovej a Claudii Tondlovej a odmietnutie služby donášky raňajok do izby Dietmarovi Zechnerovi a jeho homosexuálnemu partnerovi.


Vo vyhlásení sa tiež tvrdí, že homosexuáli medzi hlavnými cieľovými skupinami národno-socialistického teroru“. Súd však označil ich žiadosť za „neprípustnú, nakoľko homosexuáli nie sú vystavení blízkemu ohrozeniu a dlhodobým následkom.

„Protesty môžu stále podnecovať ľudí k nenávisti voči lesbičkám a gayom, teraz dokonca aj so súhlasom Ústavného súdu,povedal prezident RKL Helmut Graupner.


Skupina sa zaviazala odovzdať prípad Európskemu súdu pre ľudské práva, ktorý tento druh konfliktov rieši rôznymi spôsobmi.


V roku 2002 rakúsky zákon stanovil vek pre homosexuálny sex na 18 rokov. O štyri roky neskôr bola zrušená poznámka o 14-ročnej vekovej hranici pre heterosexuálny sex po tom, čo Európsky súdny dvor rozhodol, že odporuje Európskemu dohovoru o ľudských právach. Minulý rok však Súdny dvor podobnú výzvu odmietol, nakoľko v krajine je silný odpor voči schváleniu homosexuálneho manželstva.