Pro-life podujatie v Španielsku pritiahlo viac ako 150 000 účastníkov

3,172
Kultúra života

Madrid, 28. marca 2011 (LifeSiteNews.com) – V nedeľu sa v Madride zhromaždilo viac ako 150 tisíc pro-life aktivistov, aby oslávili život a protestovali proti novému zákonu o potratoch. Stovky iných podnikli 25. marca protestný pochod vo viac ako 80 ďalších španielskych mestách ako Barcelona, Oviedo, Zaragoza a Las Palmas. Protesty boli súčasťou medzinárodného Dňa počatého dieťaťa.

Malé deti, tínedžeri, dôchodcovia a rodiny. Títo všetci pochodovali ulicami, aby podporili španielsky manifest, ktorý nazýva potrat „príšerným pokrytectvom proti ženám” a „strašnou nespravodlivosť voči deťom”. Účastníci boli požiadaní o podpísanie petície, aby španielske zákony chránili život „v každom čase a v každých okolnostiach” a usilovali sa o poskytovanie skutočnej pomoci ženám v neplánovanom tehotenstve.

„Dnes sme tu spolu pre spravodlivú vec: ochranu ľudského života,” povedal Dr. Gador Joya, hovorca španielskej organizácie Právo na život (Derecho a Vivre). „Sme tu preto, aby sme sa vrátili k dôstojnosti jednotlivca ako k srdcu demokracie. Sme tu, pretože neakceptujeme, aby bol život tých najbezbrannejších predmetom politických experimentov.”

Minulý rok vstúpil do platnosti zákon, ktorý povoľuje potrat na požiadanie počas prvých 14 týždňov tehotenstva a v prípade znásilnenia, poškodenia plodu alebo ohrozenia matkinho zdravia až do 22 týždňov tehotenstva. Zákon taktiež povoľuje potrat hocikedy až do narodenia, pokiaľ má nenarodené dieťa vážnu alebo nevyliečiteľnú chorobu, ktorú zistila lekárska komisia.

„Zákony sú prijímané,” pokračoval Dr. Joya, ale „nespravodlivé zákony budú odvolané. Španielska ústava vyhlasuje, že každý má právo na život … Nikdy nebudeme akceptovať potrat ako neodvratnú skutočnosť v civilizovanej spoločnosti.”

Pro-life demonštranti odmietali zákon skandovaním hesiel ako napríklad: „Áno životu”, „Nie potratu” a „Nechajte ma žiť”. Po príhovore protestujúci vyniesli transparent s viac ako 120 farebnými balónmi do výšky 60 metrov. Na transparente bolo napísané: „Každý má právo na život”.

Ignacio Arsuaga, prezident organizácie HazteOir, ktorá sa dožaduje politickej zmeny prostredníctvom hlasu ľudu, chválil zapojenie sa toľkých mladých ľudí do protestného pochodu. „Je nádherné vidieť, ako si naši mladí uvedomujú hodnotu života a záväzok voči nemu,” povedal.

Vo svojom svedectve vysvetlila onkologička a pediatrička Dr. Blanca Lopez Ibor počiatok ľudského života a fyzické, duševné a duchovné dôsledky, ktoré má potrat na matky. Vyzvala aj ostatných lekárov, aby hovorili nahlas v mene nenarodených detí.

„Máme silu svojho volebného hlasu,” povedal Dr. Joya, „vedecké, legálne a morálne právo je na našej strane.”