Taliansko schválilo zákon ‚proti homofóbii‘

1,886
Kultúra smrti

RÍM - Hlavný navrhovateľ talianskeho zákona „proti homofóbii“, poslanec Ivan Scalfarotto, sa novinám L’Espresso sťažoval, že zákon je „neúplný“, pretože sa zmiernil úpravami, aby sa zaistilo jeho schválenie. Avšak Scalfarotto, ktorý je dlhodobým parlamentným aktivistom za homosexualitu, nazval zákon „malou revolúciou krajiny“, pretože po prvýkrát uvádza „zločin homofóbie a transfóbie“. 

Talianska poslanecká snemovňa tesnou väčšinou schválila kontroverzný zákon proti homofóbii, o ktorom kritici tvrdia, že by mohol byť použitý na uľahčenie legálneho prenasledovania kresťanov a iných ľudí, ktorí odporujú politickým cieľom homosexuálneho hnutia.

Schválenie zákona poslancami však nebolo také jednoduché, pretože v ňom došlo k viac ako 400 úpravám v komisii a počas diskusie v poslaneckej snemovni. Táto diskusia sa opisuje ako „veľmi ostrá“.

Zákon bol schválený až po „čiastkovej a doplňujúcej úprave“, ktorá stanovuje, že „sloboda prejavu, prejavy viery alebo názorov spojených s myšlienkovým pluralizmom nepredstavujú diskrimináciu ani podnecovanie k diskriminácii, a to pokiaľ dané prejavy nepodnecujú k nenávisti alebo násiliu“. Podľa úpravy sa táto špecifikácia vzťahuje na „organizácie, ktoré vykonávajú politickú činnosť, na odborové, kultúrne, vzdelávacie, zdravotnícke alebo náboženské organizácie, či organizácie spojené s  náboženským vyznaním“.

Úpravy boli terčom kritiky zo strany právnikov hlavnej talianskej homosexuálnej skupiny Arcigay, ktorí sa sťažovali, že zákon je teraz „bezmocný“.

Na druhej strane však poslankyňa Eugenia Roccella (PdL) povedala, že „dokonca aj svet homosexuálnych združení si uvedomuje, že zákon proti homofóbii je zlý zákon. Toto právne monštrum všetkých desí a nikoho neuspokojuje“.

„Na jednej strane si vybrali cestu represívnej a neliberálnej legislatívy. Na druhej strane sme sa rozhodli, že ju opravíme tým, že vytvoríme ‚ostrovy‘ slobody prejavu.“ Povedala, že teraz je úlohou Senátu „začať odznova“.

Scalfarotto však význam úpravy a ďalších zmien zľahčil. Povedal, že ich schválenie bolo len prejavom „čistej stratégie“, bez ktorej by zákon nikdy neprešiel cez opozíciu Berlusconiho strany Popolo della Liberta (PdL) alebo pravicového krídla Lega Nord.

„Ak by sme tak neurobili, premeškali by sme príležitosť na plánovanie,“ povedal pre spravodajský portál Gay.it.

Špecifiká čiastkovej úpravy spôsobili, že zákon je „menej znepokojujúci“. Dodal, že výnimky budú platiť len v prípade, že osoba bude konať „vo vnútri, nie mimo“ konkrétnej organizácie alebo skupiny a „jej činy sa budú vzťahovať na uskutočňovanie princípov a hodnôt, ktoré majú ústavnú dôležitosť“.

Medzitým hlavná talianska homosexuálna lobby, skupina Arcigay, skúma právne pole. Spolu s Omphalos Association a Arcilesbica Perugia spustila Arcigay sťažnosť s názvom „ohováranie homofóbie“. Ohováranie sa podľa nich spáchalo počas hodiny náboženstva na strednej škole Liceo Classico Mariotti v umbrijskom meste Perugia.

Podľa sťažnosti odovzdanej na Národný antidiskriminačný úrad Ministerstva pre rovnosť príležitostí dal učiteľ študentom vyplniť dotazník, v ktorom ich žiadal ohodnotiť od 0 do 10 závažnosť hriešnosti daných činností vrátane „predávania drog, znečisťovania prostredia, vojny, terorizmu, vraždy, antikoncepčných prostriedkov, potratu a predmanželských sexuálnych skúseností, ktoré vedú k AIDS a homosexualite“.

V mediálnej správe Omphalos Association uviedlo, že dotazník „vyniesol súd, ktorý nebol položený neutrálne,“ pretože sa z neho dalo vyvodiť, že konanie uvedené na zozname spôsobuje „vinu“.