Maďarsko: Na svet prišlo dieťa mozgovo mŕtvej matky

1,501
Kultúra života

Pred niekoľkými mesiacmi sme vás informovali o prípade, ktorý sa stal v Maďarsku. Tehotnú ženu, u ktorej nastala mozgová smrť lekári ešte tri mesiace udržiavali pri živote, aby mohli jej dieťa bezpečne priviesť na svet.

31-ročná žena utrpela mozgovú príhodu a bola helikoptérou prevezená na neurologickú kliniku v Debrecíne na východe Maďarska. Na začiatku sa zdalo, že operácia dopadla úspešne. Bohužiaľ o dva dni neskôr lekári konštatovali mozgovú smrť. Ultrazvuk ukázal, že 15-týždňový plod je stále nažive a veľmi aktívny.

„Prvé dva dni sme sa snažili zachrániť matku, ale ukázalo sa ... že krvný obeh a základné životné funkcie zlyhali,“ povedal predseda Centra pre lekárske vedy Debrecínskej univerzity Dr. Béla Fülesdi. „Na druhý deň, keď sme spravili ďalšie vyšetrenia, sme zistili, že dieťa je nažive a má sa dobre.“

Jeden z lekárov, ktorý sa o matku a dieťa staral, Dr. Tamás Szilveszter Kovács, dlho bojoval s otázkou, či je v záujme dieťaťa, aby mu pomohli prežiť, keď jeho matka zomrela. Avšak po stretnutí s otcom a starými rodičmi dieťaťa názor zmenil: „Smútiaci otec a starí rodičia ma presvedčili, že s dieťaťom akoby prežil aj kúsok jeho matky. Dieťa tak bude vychovávané v kompletnej rodine a ak by sme na záchranu jeho života neurobili všetko, čo moderná medicína dokáže, spáchali by sme hriech.“

Otec dieťaťa a rodičia matky požiadali lekárov, aby ju udržali nažive, kým nebudú môcť dieťa bezpečne priviesť na svet.

Boli prijaté všetky potrebné opatrenia, aby malo dieťa čo najlepšiu šancu vyvíjať sa v prirodzenom a bezpečnom prostredí. Otec a starí rodičia dieťaťa trikrát do týždňa cestovali z vidieku do nemocnice, rozprávali sa s bábätkom a hladkali bruško matky. Dokonca bol najatý muzikoterapeut, ktorý pomáhal stimulovať zdravý vývin bábätka.

Lekári museli bojovať s mnohými infekciami, a tak ako pri inom bezvládnom pacientovi museli matku polohovať, aby sa vyhli vzniku preležanín. Chceli udržať dieťa v maternici čo najdlhšie, ale v 27. týždni došlo k narušeniu krvného obehu matky, a keďže maternica už pre dieťa nebola bezpečná rozhodli sa okamžite pristúpiť k pôrodu. Dieťa sa narodilo cisárskym rezom v júli tohto roku, vážilo 1,4 kg. Podľa maďarských lekárov, ktorí boli pri pôrode, ide o tretí prípad v histórii, kedy bola matka umelo udržiavaná pri živote s cieľom zachrániť život dieťaťu v jej maternici.

Bábätko bolo z nemocnice prepustené už minulý mesiac, ale lekári chceli s oznámením o pôrode počkať, dokým si nebudú istí, že prežije.

Dieťa (pohlavie nie je známe) sa v poriadku vyvíja v domácom prostredí a lekári hovoria, že nevykazuje známky žiadneho ochorenia súvisiaceho s predčasným narodením, ale napriek tomu ho budú nepretržite sledovať.

Otec, starí rodičia a odborníci, vďaka ktorým bolo toto všetko možné, si za svoje neľahké rozhodnutia v takejto náročnej situácii zaslúžia veľkú úctu.

Ako sa vyjadril zástanca pro-life profesor Dr. Fülesdi: „Som šťastný, že tím zostavený z jednotky starostlivosti a niekoľkých odborníkov z oblasti medicíny vytvoril komunitu, ktorá bola schopná zvládnuť týchto 92 dramatických dní nielen z medicínskeho, ale aj z duchovného hľadiska.“

Ďalším dôkazom duchovného prebudenia v Maďarsku je „Veľkonočná ústava“ schválená v januári 2012 ako prvá ústava po páde komunizmu. Maďarsko začalo spolu s týmto zásadným krokom smerom vpred k nezávislosti a zvrchovanosti vlastného štátu opäť vyzdvihovať svoje kresťanské korene vrátane úcty k životu, náboženskej slobode, manželstvu a rodine. Pro-life ustanovenia ešte nevošli do platnosti, ale modlíme sa, aby sa tak stalo čo najskôr, keďže Maďarsko následkom útlaku a potratov už desaťročia trpí po duchovnej, ekonomickej a aj demografickej stránke.

Oceňujeme hrdinstvo rodiny a lekárov, ktorí sa uistili, že toto malé dieťa bude na svete vrelo privítané a zároveň žialime za matkou, ktorá svoje dieťa nikdy neuzrela. Akokoľvek smutná je táto situácia, pre dieťa je dobrým znamením, že už teraz mu svoju nesmiernu lásku a záujem o jeho zdravie prejavilo toľko ľudí. Nech nám je to príkladom úžasnej harmónie medzi otvorenosťou prijať život a zabezpečovaním najlepšej možnej starostlivosti pre každého z nás.