Na stretnutí OSN sa krajiny postavili proti homosexualite a potratom

4,925
Kultúra života

NEW YORK - Rusko, Etiópia, Poľsko a ďalšie krajiny sa na stretnutí OSN, ktoré bolo možné sledovať online, chopili mikrofónu. Verejne vyhlásili, že homosexualita a potraty nepatria medzi všeobecné ľudské práva.

Diplomati tiež kritizovali kanceláriu OSN pre ľudské práva za posadnutosť právami lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderov.

Rusko kritizovalo brožúru, ktorú vydal Úrad hlavného komisariátu pre ľudské práva, ktorý podporuje aktivity LGTB v rámci OSN. Obsah 60-stranovej brožúry Narodený ako slobodný a rovný prezentuje základné zákonné povinnosti týkajúce sa homosexuality. Sem patrí napríklad vytváranie ochranných kategórii pre LGBT ľudí a umožňovanie manželstiev osobám rovnakého pohlavia.

Rusko sa vyjadrilo, že vytváranie takýchto odporúčaní bude nevyhnutne viesť k porušovaniu práv detí.

Značnú nevôľu vyvolala aj Navi Pillayová. „Množstvo pozornosti, ktorú venuje hlava OSN pre ľudské práva sexuálnej orientácii, je privysoká. Vo svete existujú oveľa naliehavejšie problémy, ktoré musíme riešiť,“ poznamenalo Rusko. 

Ich vyhlásenie naznačuje, že sa kritika právnej ochrany detí pred homosexuálnou propagandou v Rusku stále nestiahla. Niektorí aktivisti v Rusku vyzývajú k bojkotu otvorenia Olympijských hier v Soči.

Otázka homosexuality je pre niektorých stále háklivá. Nigerijský diplomat poukázal na to, že ide o „problematiku práv skupiny ľudí s určitými tendenciami, ktoré sú v rozpore so zákonom, tradíciou, náboženstvom a zvykmi ich krajiny“.

„Ide o záležitosti osobných preferencií a životného štýlu. Nemali by mať žiadny priestor v diskusii OSN týkajúcej sa ochrany ľudských práv,“ vyjadril sa.

Slečna Pillayová na to reagovala poznámkou, že Všeobecná deklarácia ľudských práv a ďalšie dohody majú chrániť každého, nie všetkých okrem LGBT.

Niektorí diplomati to zrejme očakávali. Etiópia, hovoriac za všetky africké národy, zdôraznila svoj záväzok dodržiavať všeobecne uznané ľudské práva a slobody.

Vyjadrila však znepokojenie nad rastúcim trendom vytvárať nové práva, pojmy, kategórie a normy, ktoré sa neuznali v medzinárodných dohodách, ani ich neodsúhlasili všetky krajiny. 

Ich zdvorilý tón bol v očividnom rozpore s ostrým obviňovaním plným nenávisti voči každému, kto nesúhlasi s obhajcami LGBT. Afričania láskavo požiadali o úplné rešpektovanie národnej suverenity a kultúrnych hodnôt a o možnosť, aby všetky štáty demokraticky rozhodli o tom, čo je pre nich prijateľné.

Ostatné krajiny boli konfrontované s podporovaním potratov. Poľsko vysvetlilo svoju iniciatívu v oblasti zlepšovania sexuálneho a reprodukčného zdravia. Uzákonilo pojem rešpektovania práva nenarodených detí na život. Aj počas nepríjemného osočovania, ktoré viedli ostatné pro-potratové vlády, sa Poľsko vyjadrilo, že sa nedá ovplyvniť rozhodnutiami, ktoré prijímajú v tejto otázke ostatné krajiny. 

Niektoré krajiny zdôraznili, že ich stanoviská platia pre všetkých zúčastnených a sú spoločným rozhodnutím OSN.

Poľsko dalo jasne najavo, že odmieta akúkoľvek interpretáciu sexuálneho alebo reprodukčného práva či zdravotných služieb, ktoré by zahŕňali potrat na požiadanie. Uviedlo, že takýto termín nie je definovaný v žiadnej medzinárodnej dohode.

OSN vo svojom rozvojovom programe nesmie nútiť žiadnu stranu, aby zvažovala potraty ako legitímnu formu práv alebo služieb reprodukčného zdravia,“ prehlásila Malta, ktorá je členom Európskej únie.

Kým mnohí v OSN bojujú proti potratom, Svätá stolica vysvetľuje prečo. „Potrat nikdy nie je bezpečný ani pre dieťa, ani pre matku,“ vysvetľuje arcibiskup Chullikatt.

„Bez života sú všetky ostatné práva bezvýznamné.“