Sme závislí na vôni novorodencov

3,017
Kultúra života

MONTREAL – Dychtíte za vôňou novorodeniatka? Vedci z Montrealskej univerzity zistili prečo. Výskumník Johannes Frasnelli a medzinárodný tím vedcov študoval mozog tridsiatich žien. Pätnásť z nich bolo tri až šesť týždňov po pôrode, ďalších pätnásť nikdy nemalo dieťa. Zistili, že hlavne čerstvým mamičkám sa vďaka vôni novorodencov aktivujú v mozgu rovnaké centrá šťastia, ako keď sa hladný naje alebo závislý užije drogu.

Inak povedané, novorodenci skutočne voňajú na zjedenie a môžu v nás vyvolať skutočnú fyzickú túžbu.

„Po prvýkrát sme dokázali, že vôňa novorodencov je jedným z tých signálov, ktoré u matiek aktivujú neurologický systém odmeny,“ povedal Frasnelli v správe pre tlač a zverejnil štúdiu. „Tieto systémy sa aktivujú hlavne keď je človek veľmi hladný a naje sa, ale aj keď tvrdý narkoman užije drogu. Je to v podstate o uspokojovaní túžob.“

Frasnelli a tím vedcov na Technickej univerzite v Drážďanoch v Nemecku vykonal magnetickú rezonanciu (MRI) mozgu tridsiatim ženám, keď ovoniavali pyžamo, ktoré mal novorodenec oblečené počas prvých dvoch dní života. Chceli zistiť, aký účinok má vôňa novorodencov na ich mozog. Polovica testovaných žien boli čerstvé mamičky, zatiaľ čo zvyšné nikdy nemali dieťa.

Hoci po privoňaní k oblečeniu novorodencov došlo v obidvoch skupinách k aktivácii dopaminergického systému v mozgu (centrum odmeny), matky reagovali oveľa intenzívnejšie. Vôňa novorodencov poskytuje matkám dávku dopamínu (hormónu šťastia), a tak odmeňuje matky, ktoré objímajú dieťa s väčšou láskou a starostlivosťou.

„Nie všetky vône spúšťajú takúto reakciu,“ povedal Frasnelli. „Aktivujú ju iba tie, ktoré sú spojené s odmenou ako je jedlo alebo uspokojenie túžob.

Frasnelli sa pre americkú rozhlasovú spoločnosť NPR vyjadril, že psychologická odmena spojená s vôňou bábätka je to, čo upevňuje puto medzi matkou a dieťaťom napriek problémom na začiatku rodičovstva.

„Žijete ako pár, všetko je fajn a zrazu sa vo vašom živote zjaví toto malé stvorenie, ktoré je v skutočnosti pekne otravné, ak sa na to pozrieme objektívne, povedal Frasnelli. „Dieťa len spí, plače a musíte mu dokonca meniť plienky. Väčšina rodičov však stále tvrdí, že je to tá najkrajšia vec, ktorá sa im stala. Tak ako to teda funguje? My si myslíme, že to dobre vyvinutý čuch nám pomáha porozumieť mechanizmu, ktorý vytvára také silné puto.