Vatikán v OSN kritizuje hanobenie tých, ktorí sú proti homosexuálnemu správaniu

2,104
Kultúra života

ŽENEVA, 23. Marec, 2011 (LifeSiteNews.com) – Vatikánsky zástupca sa v utorok vyjadril pred Radou pre ľudské práva pri OSN, že mnohí ľudia, ktorí sú proti homosexualite, sú nespravodlivo napádaný za ich názory. Zvýraznil taktiež rozdiel medzi sexuálnou orientáciou a sexuálnymi prejavmi.

“Štát by nikdy nemal trestať ani upierať osobám užívanie akéhokoľvek ľudského práva iba na základe osobných pocitov a myšlienok, vrátane sexuálnych pocitov a myšlienok,” vyjadril sa Arcibiskup Silvano Tomasi.

Zdôraznil však, že existuje “určitý zbytočný zmätok,” v súvislosti z ochranou sexuálnej orientácie.  Orientácie, ktorá “sa vzťahuje k pocitom a myšlienkam, nie k prejavom.”

Štáty môžu a musia regulovať správanie, vrátane rôznych sexuálnych prejavov. Niektoré druhy sexuálnych prejavov musia byť zakázané zákonom. Napríklad pedofília a incest,” dopĺňa Arcibiskup.

“Znepokojujúcim trendom” sa stáva vlna intolerancie k tým, ktorí majú morálne výhrady proti homosexuálnym prejavom, pokračuje Tomasi.

“Ľudia sú napádaní pre zaujatie postojov, ktoré nepodporujú sexuálne prejavy medzi osobami rovnakého pohlavia,” povedal Tomasi.  “Keď vyjadria svoje morálne presvedčenie, či presvedčenie o ľudskej prirodzenosti ... sú stigmatizovaní - a čo je horšie - sú hanobení a prenasledovaní.”

Takéto útoky sú porušením základných ľudských práv a nemôžu byť za žiadnych okolností ospravedlniteľné,” tvrdí Vatikánsky zástupca.

Rada pre ľudské práva pri OSN sa pokúša, rovnako ako v roku 2008, zaradiť “sexuálnu orientáciu” a “rodovú identitu” ako kritériá pre ochranu pred diskrimináciou v rámci medzinárodného práva. Úrad vysokého komisára pre ľudské práva tvrdí, že vo viac ako 70 krajinách je homosexuálna aktivita trestaná ako zločin. Trest zahŕňa väznenie, mučenie, alebo dovolávanie sa trestu smrti pre aktívnych homosexuálov.

Zatiaľ čo Vatikán je proti nespravodlivej diskriminácii a násilnostiam voči homosexuálom, vedúci úradníci neprestávajú tvrdiť, že skoncovanie násilia proti homosexuálom by nemalo znamenať poskytnutie nových, špeciálnych práv.

V roku 2008 Vatikánsky apoštolský nuncius pre OSN, Arcibiskup Celestino Migliore, povedal, že Svätá stolica sa stavia proti uznávaniu homosexuality ako nového ľudského práva z obavy, že také právo by nútilo národy uznať "manželstvá" rovnakého pohlavia.