Bábätko Joseph prišlo do nemocnice letecky

2,901
Kultúra života

St. Louis, Missouri, 14. marec, 2011 (LifeSiteNews. com) - Po týždňoch právnických bitiek a hľadania nemocnice ochotnej prevziať starostlivosť za Josepha Maraachliho, bolo bábätko letecky dopravené v nedeľu v noci do detskej nemocnice v St.Louis v Missouri. 

Joseph a jeho otec, Moe Maraachli, boli pripojení na špeciálne vybavenú vrtuľníkovú ambulanciu spolu s Fr. Frankom Pavonem, riaditeľom národnej organizácie Kňazi pre život. Organizácia zaplatila za let a bude hradiť Josephovu zdravotnú starostlivosť v USA a jeho rodine ubytovanie.

Lekári v Detskom zdravotníckom centre Cardinal Glennon teraz  hodnotia jeho zdravotný stav a pripravujú liečebný plán. Nemocnica očakáva rozhodnutie o Josephovom liečebnom pláne v utorok ráno. 

"Ak existuje šanca, že dieťa bude žiť, musíme zvážiť každú možnosť." povedal Fr. Pavone pre správy Fox New. "Teraz, keď sme vyhrali boj s byrokraciou v Kanade, môže začať skutočná práca na záchranu malého Josepha."

Joseph trpí ťažkou neurologickou poruchou, ale jeho skutočný problém stále nie je diagnostikový. Dcéra Maraachliovcov Zina zomrela na podobné komplikácie pred ôsmimi rokmi. V jej prípade rodina zobrala dieťa domov po tom, ako lekári vykonali trachesotómiu. Teraz chcú to isté pre Josepha.

Josephova predchádzajúca nemocnica, Londýnske zdravotné vedecké centrum, ktoré odmietlo vykonať trachesotómiu a snažilo sa odstrániť jeho dýchací prístroj proti vôli rodičov, obhajovalo svoju starostlivosť o Josepha v pondelňajšej tlačovej správe. Trvali na tom, že bol odvezený z nemocnice aj napriek akejkoľvek lekárskej rade.

Nemocnica sa sťažovala, že jej lekári a personál boli vystavení dobre zorganizovanému útoku sociálnych medií a priamo cez mail dostávali osobné vyhrážky, vyhrážanie sa rodinným príslušníkom, sťažnosti a klamstvá.

Rodina si minulý týždeň najala nového kanadského právnika Claudia Martiniho, ktorý sa plánuje 17. februára odvolať na Ontarijskom Vrchnom súde Helen Rady proti rozhodnutiu londýnskych doktorov odobrať podporu pre Josephov života.

Súd na základe lekárskej výpovede rozhodol, že Joseph je v trvalom vegetatívnom stave bez reflexu mozgového kmeňa. Rodina však napadla tvrdenie poukazujúc na zábery, v ktorých Joseph kope a reaguje na šteklenie. 

Nové video, ktoré práve vydalo združenie Kňazi pre život, ukazuje otca Pavoneho spolu s bábätkom Josephom Maraachlim v nemocničnej izbe.

Toto video, aktualita dňa, ukazuje bábätko, ako hýbe rúčkami a mrví sa v postieľke. Nemocnica v Ontariu, v ktorej bolo bábätko od októbra pacientom, vyhlásila, že dieťa sa nachádzalo v trvalom vegetatívnom stave, ale lekári v Cardinal Glennon povedali otcovi Pavonemu, že dieťa samostatne dýcha a reaguje na dotyk. 

Po rozhodnutí najvyššieho súdu sa nemocnica pripravila na odstránenie Josephovho dýchacieho prístroja 21. februára. Tento krok bol nakoniec odložený, keď rodina najala špecializovaného právnika Marka Handelmana s finančnou podporou Kanadskej koalície na prevenciu eutanázie. Handelman bol neskôr nahradený Martinim.

Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ Koalície na prevenciu eutanázie, varoval, že v Ontariu dochádza k vytvoreniu systému, kde budú doktori oprávnení rozhodovať o tom, ktorý z pacientov bude žiť a ktorý zomrie. 

V blogu pondelňajších príspevkov povedal, že prípad zdôraznil potrebu reformy právneho systému v oblasti, kde nastáva zaujatosť voči rodinám. Ak je nezhoda medzi lekármi a pacientami, nemocnice môžu použiť neobmedzené finančné prostriedky, aby si najali vynikajúceho právnika so špecializáciou v danej právnej oblasti, kým rodiny si často najímajú právnikov z právnej pomoci alebo niekoho, kto nemá v oblasti potrebné skúsenosti.

"V práve je táto prirodzená nerovnosť, ktorá má za následok nadbytok takých prípadov, kde je uprednostňovaná úloha doktora/ nemocnice, ktorí robia lekárske rozhodnutia proti želaniu rodičov." Potrebuje to zmenu," napísal. "Ak lekári/nemocnice majú prístup k rozsiahlym právnym rozpočtom, tak sú to samozrejme peniaze daňových poplatníkov, ktoré sú použité za účelom bojovať s rodinami, ktoré sa pokúšajú získať lekársku starostlivosť v mene člena ich rodiny. Preto by systém mal platiť výdavky tejto rodiny."  

Doktor Paul Byrne, 50- ročný veterán na poli neonatológie založenej v Ohiu, ktorý povedal, že Joseph by mal už dávno mať tracheostómiu, sa pre pondelňajšie LifeSiteeNews vyjadril, že problém by sa nemal transformovať do debaty o systéme zdravotnej starostlivosti Amerika verzus Kanada. "Namiesto toho," povedal lekár, "to zdôrazňuje potrebu takej medicíny, ktorá sa zakladá na Stvoriteľovi a zláštnosti osoby.

"Je to medicína, ktorá je v súlade s Hippokratovou prísahou, ktorú veľmi málo lekárov berie doslova, verzus medicína, ktorá nie je skutočnou medicínou, ale je súčasťou kultúri smrti. Je to medicína s Bohom verzus medicína bez Boha." vysvetlil.

Konajú, ako keby bol človek stroj, ako auto, čo má súčiastky. Ale to človek nie je. Keď sa auto pokazí, ide na šrotovisko." povedal

Rozhodli sa, že malý Joseph nemá cenu a urobiť tracheostómiu by bolo zbytočné, preto ju ani robiť nebudú." dodal.