Zástanca potratov fyzicky napadol pro-life ženy

2,221
Kultúra smrti

Skupina nahnevaných mužov brutálne napadla niekoľko pro-life žien počas feministického zhromaždenia, ktoré sa konalo 10. marca vo Varšave. Ženy držali transparent s fotografiou ženy, ktorá zomrela počas nevydareného potratu.

Zástankyne života niesli kontroverzný transparent pod záštitou najznámejšej varšavskej pro-life organizácie Fundacja Pro. Znázornené na ňom bolo telo 18-ročnej Marie Cardamoneovej, ktorá zomrela počas potratu v Spojených štátoch.

Poľské správy priniesli rozhovor s jednou z obetí útoku, vrátane videa, kde je zachytený záber útoku. Jeho podstatná časť je však len sfotografovaná.  

Maria Piasecka Łopuszańska z organizácie Ženy za národ spomína na rozhovor na poľskej katolíckej internetovej stránke Fronda:

„Máme najväčší transparent na celom zhromaždení. Stojí na ňom: STOP NÁSILIU NA ŽENÁCH...Ľudia si ho prezerali, hovorili, že muži prítomní na zhromaždení nepatria do skupiny, ktorá bije alebo znásilňuje ženy. Potom sme strhli povrch transparentu a odhalili fotografiu ženy, ktorá zomrela pri potrate.“

Vo chvíli, keď pro-life aktivistky odhalili fotografiu, organizátori ich požiadali o opustenie akcie.

V čase, keď začali odchádzať, istý zástanca potratu ženy fyzicky napadol - postrčil ich a kopal.

Mladá žena menom Kasia bola natoľko poškodená, že neskôr musela ísť na súdne vyšetrovanie.

Maria vyhlásila, že polícia privolaná na miesto činu, odmietla podať správu, akonáhle zistili, že jeden z útočníkov je zamestnancom Najvyššieho súdu:

Keď Kasia dávala polícii svoje osobné údaje, útočník odkráčal preč. Žiadala políciu, aby ho zastavili. Jeden z novinárov začal natáčať, všetko sa však zomlelo tak rýchlo, že nezachytil moment, keď polícia odmietla podať správu. 

Feministky, ktoré boli svedkami udalosti, útok neodsúdili. Naopak, žiadali médiá, aby nerobili žiadny videozáznam, spomína Maria.

„Nikto sa ani nepohol. Feministky sa iba prizerali, ako nás bijú.“

Obete útoku plánujú podniknúť obvinenia proti policajtom, ktorí odmietli podať správu, právnou cestou.

Pro-life aktivizmus organizácie Fundacja Pro, vrátane zhromaždení, znázornenia potratových fotografií a podnetov legislatívy, má za dôsledok násilné útoky. Napriek pokojným demonštráciám musia čeliť zatknutiam a trestným konaniam.

Organizácia má v súčasnosti aj medzinárodnú podporu. V priebehu iba dvoch týždňov zozbierali 600,000 podpisov počas snahy ukončiť potraty v celom štáte.

Sprievodné video, ktoré sa objavilo v poľskej televízii, vystihuje prenasledovanie, nie však násilie páchané na ženách.