Útoky na cirkev pripomínajú boj totality proti kresťanstvu

2,163
Kultúra života

Rím, 4. február 2013 (LifeSiteNews.com) – Arcibiskup Gerhard Ludwig Müller vo svojich nedávnych komentároch uverejnených v nemeckých novinách Die Welt vyhlásil, že súčasné „cielené kampane za účelom diskreditácie“ katolíckej cirkvi mu pripomínajú „pogrom“. Tieto poznámky šéfa vatikánskej Kongregácie pre náuku viery rozzúrili liberálnych katolíkov, nemeckých politikov a kritiku zožali aj zo strany niektorých židovských skupín.

Arcibiskup predtým v rozhovore uviedol, že učenie cirkvi ohľadom nemožnosti vysväcovania žien, homosexuality a kňazského celibátu čelí stále silnejším útokom médií zo Severnej Ameriky a Európy.

V odpovedi na otázku o slávnej poznámke kardinála Georgea, že jeho nástupca môže za bránenie viery skončiť vo väzení, arcibiskup Müller odpovedal: „Kampane, ktoré sú špecificky cielené na diskreditáciu katolíckej cirkvi v USA a Európe, vedú v niektorých oblastiach k verejným urážkam duchovných vulgárnym spôsobom.“

„Umelo vytvorená zúrivosť narastá, čo niekedy pripomína pogrom,“ uviedol a dodal, že takéto útoky „pripomínajú boje totalitných ideológií proti kresťanstvu“.

Müllerove vyhlásenia ľavicových politikov a médiá nijako neohromili.

Nemecká ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová uviedla pre noviny Welt am Sonntag: „Prirovnania k holokaustu sú nechutné, pokiaľ ide o rozdielne názory našej spoločnosti na súčasné otázky akou je úloha manželstva, rodina a registrované partnerstvá.“

Claudia Rothová z krajne ľavicovej Strany zelených o Müllerových komentároch povedala, že sú „absolútne neprijateľné a nebezpečne zabúdajúce na históriu“. Označila ich za vyjadrenia „hlavného ideológa Vatikánu“ a podľa jej názoru to znelo, ako keby sa „katolícka cirkev chcela preniesť späť do stredoveku“.

Alois Glück, prezident Zentralkomitee der deutschen Katholiken (Ústredného výboru nemeckých katolíkov) sa dištancoval od vyjadrení s tým, že aj keď zachytil určité „agresívne nálady voči cirkvi a veriacim ľuďom“, nie je to, „našťastie, možné zovšeobecniť“. Namiesto toho sa sťažoval na „proces odcudzenia“ medzi predstaviteľmi cirkvi, akým je Müller a ich zástupcami, kvôli ktorému je „nutná sebakritická reflexia“.

Müller bol pred svojím vymenovaním na miesto číslo tri vo Vatikáne poverený vedením Regensburgskej diecézy. Tam ho zoširoka vykreslili ako zástancu konzervativizmu „tvrdej línie“, napriek svojím dlhoročným sympatiám voči liberálnym teológom 70. rokov 20. storočia. V rozhovore pre noviny Die Welt Müller uviedol, že pre biskupov je síce pozitívne diskutovať s laikmi o podstate cirkevnej doktríny, avšak myšlienka, že laici môžu žiadať, aby cirkev zmenila svoje učenie, je neprijateľná.

Cirkev „nemôže akceptovať vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia tak, aby mali rovnaký status ako manželia,“ vyhlásil.

Otázka kňazského celibátu, horúcej témy ultraliberálnej nemeckej katolíckej cirkvi, je uzavretá, dodal. „Kňazský celibát je príkladom a Ježišovou terminológiou, založený na duchovnej skúsenosti latinskej cirkvi, je to presný výraz.“ Hrmot v katolíckej cirkvi Nemecka, aby došlo k zmene, pochádza z nepochopenia sexuality, ktorá je dnes bežná, dodal.

Tiež odsúdil čoraz populárnejšie chápanie „nemeckej cirkvi“ ako oddelenej a nezávislej od Ríma. Namiesto toho hovoril o katolíckej cirkvi v Nemecku, ktorá trpí nie kvôli „rímskemu centralizmu,“ ale preto, že „je veľmi málo jednotná“.

„Cirkev netrpí kvôli centralizácii, ale práve kvôli odstredivým silám, ktoré sú príliš silné.“

V minuloročnom rozhovore Müller uviedol, že byť polovičným katolíkom nie je možné, ale každý musí prijať katolícke učenie v celom rozsahu. Ľudia si nemôžu vytvoriť svoju vlastnú cirkev „podľa svojej chuti a so zreteľom na ducha času a doby“.

Viceprezident Central Council of Jews (Ústrednej rady židov) v Nemecku, Josef Schuster, reagoval na tieto vyhlásenia s tým, že Müller netuší, čo „pogrom“ znamená. Arcibiskup, ako jeden z najvyšších hodnostárov katolíckej cirkvi, „by mal byť poučený, aby okamžite verejne opravil svoje vyhlásenia,“ uviedol.

Jeruzalemský rabín a medzinárodný riaditeľ The American Jewish Committee for Interreligious Affairs (Amerického židovského výboru pre medzináboženské záležitosti) David Rosen namieta, že vyjadrenia boli interpretované „zlomyseľne“.

„Je neporovnávanie s krutosťami holokaustu vôbec prípustné?“ pýtal sa Rosen.

„To je tiež jasné každému rozumnému človeku,“ dodal. „Taktiež je každému rozumnému človeku, ktorý opätovne číta slová arcibiskupa Müllera, jasné, že takéto prirovnanie nebolo jeho zámerom. Pozrite si rozhovor, toto môže byť len výsledok zlého úmyslu.“

Müller svojimi vyjadreniami reagoval na rastúce hnutie medzi tzv. „boomer“ generáciou extrémneho ľavicového duchovenstva v Nemecku, Rakúsku a inde. V Nemecku, RakúskuÍrsku sa vytvorili skupiny duchovných a laikov, ktoré verejne vyhlásili svoju nezávislosť od autority katolíckej cirkvi a popreli niektoré kľúčové doktríny týkajúce sa podstaty kňazstva a cirkvi.

V júni minulého roka jeden z najpoprednejších prelátov cirkvi, kardinál a viedenský arcibiskup Christoph Schönborn, ktorý bol Rímom dosadený, aby urobil poriadok s rakúskou skupinou kňazov Iniciatíva, rozhodol, že nie je potrebné, aby sa zriekli svojho antikatolíckeho úsilia.

Iniciatíva vydala verejný list s názvom „Výzva k neposlušnosti,“ v ktorom žiadali, aby cirkev zmenila svoje učenie o kňazskom celibáte a homosexualite. Výzva bola predmetom priameho pápežovho pokarhania z kazateľnice Baziliky sv. Petra. Schönborn solidárne vypočul ich sťažnosti, dokonca osobne priniesol list od skupiny pápežovi a stanovil, že sa musia len zriecť použitia slova „neposlušnosť“ v liste.

„Môžete jednoducho zostať členmi kňazskej Iniciatívy,“ vyhlásil kardinálov hovorca. „Len sa musíte vhodným spôsobom dištancovať od ,Výzvy k neposlušnostiʻ“.