Je pápež na Twitteri príliš odhalený?

1,616
Neutral

Je pápež na Twitteri príliš odhalený?

Prečo cirkev používa sociálne siete?

Daniel Pajuelo Vázquez, SM

RÍM, 29. január 2013 (Zenit.org).

Príchod pápeža na Twitter vyvolal rôzne reakcie. Skutočnosť, že sa pápež stal používateľom druhej najväčšej sociálnej siete na internete sa stala predmetom mnohých diskusií. Niektorí to vysvetľujú ako túžbu „zmodernizovať sa“, aby Vatikán kráčal s dobou, vylepšil pápežov imidž a spolu s ním aj imidž cirkvi. Je to jednoduché vysvetlenie, hoci dosť povrchné a aj dosť vzdialené od pochopenia hĺbky a podstaty tejto iniciatívy.

Niekoľko správ, ktoré Svätý Otec napísal za posledné Svetové dni komunikácie, poskytujú kľúč pre podstatnejšie vysvelenia. Verejnosť môže vidieť, ako cirkev obdivuhodne rozumie skutočnosti, že internet nie je iba nástrojom komunikácie, ale aj priestor, kde sa ľudia stretávajú a budujú vzťahy.

Obývaný svet

Internet je obývaný svet.  Ako sa o tom často zmieňuje Benedikt XVI., je to Digitálny kontinent. Ujasňuje to od začiatku: „je to miesto, kde sú ľudia, a preto by tam mal byť aj pápež,“ či už to bude News.va, vatikánsky kanál YouTube alebo účet na Twitteri. Ešte stále však existujú silné predsudky voči sociálnym sieťam, vďaka ktorým ľudia veria, že virtuálne priateľstvá nemôžu byť skutočné, zdravé a autentické. Táto záležitosť má do činenia s porovnávaním internetových priateľstiev s tými v skutočnom svete. Pri porovnaní určite zistíme, že fyzická blízkosť obohacuje priateľstvo a digitálna alternatíva za ňu nie je náhradou. Tieto dve formy vzťahu sú najlepšie, keď je jedna previazaná s druhou. Výzva preto nie je postaviť obe možnosti proti sebe, ale vytvoriť medzi nimi plné spoločenstvo. Úlohou cirkvi nie je až tak veľmi hľadať dobro v používaní internetu, ale učiť mužov a ženy ako dobre žiť v tejto internetovej dobe.

Jezuita otec Antonio Spadaro často opakuje: informácia nie je len prenášaná, ale aj zdieľaná. Takáto forma komunikácie si vyžaduje omnoho väčšiu oddanosť osôb v komunikačnom akte. Mohli by sme povedať, že lepšie vyjadruje spôsob, akým Boh odhaľuje sám seba; ako sa Boh dáva poznať.

Zdieľať svoj život

Zjavenie sa nie je tak celkom predávanie odkazu od Boha, ale ako sa píše v Dei Verbum, „Boh sa dáva poznať“. Toto je Ježiš Kristus, Slovo, ktoré sa stalo telom. Vtelenie sa predpokladá úplné odhalenie Boha a to je tento zdieľaný, uskutočnený a zasvätený život v Kristovi, ktorý nás zachránil. Myslím si, že práve takýto odhalený život, ktorý je zdieľaný a odovzdaný, chce pápež ukázať prostredníctvom Twitteru. 

Mnohých môže zaskočiť, že jednoduché vyhľadanie  „@Pontifex“ na Twitteri (pápežov účet) zobrazí stovky výsledkov plných urážok, rúhania a výsmechu. To isté znášal aj náš pán Ježiš Kristus, tentokrát je to však v reálnom čase a dopúšťajú sa toho muži a ženy dneška. Je to vedľajší účinok, ktorý musí pretrvať ako „menšie zlo“? 

Alebo to môže byť súčasťou nevyhnutnej cesty prenasledovania, ktorou si cirkev musela prejsť v rôznych časoch a aby prostredníctvom toho nakoniec dosiahla spásu?

Bude škandál, ktorý vytvára všetku túto nenávisť, taký silný, že donúti pápeža opustiť sociálne siete a zrušiť jeho účet na Twitteri?