Švédsky pastor takmer vo väzení za kázeň proti homosexuálom

2,209
Kultúra života

Štokholm, 29. november 2005 (LifeSiteNews.com) – Švédsky Najvyšší súd oslobodil pastora Akea Greena spod obvinenia z podnecovania nenávisti voči homosexuálom.

Sudcovia v pomere 5:0 rozhodli, že jeho kázeň spadá pod ochranu slobody prejavu a náboženského vyznania. Súd nižšieho stupňa uznal v roku 2004 pastora za vinného a odsúdil ho za tzv. nenávistný prejav. Zatiaľ čo médiá klamlivo tvrdili, že Green homosexuálov označil ako „rakovinový nádor“ spoločnosti, pastor pred súdom vyhlásil, že v jeho kázni išlo o homosexuálne činy, nie osoby. V skutočnosti jedinou podobnou zmienkou v jeho kázni z roku 2003 bol tento riadok: „Sexuálne poruchy sú hlbokým rakovinovým nádorom celej spoločnosti.“ (Kompletné znenie kázne si môžete prečítať tu: http://www.akegreen.com/sermon_transcript.htm). Odvolací súd  neskôr tento rozsudok zrušil.

Podľa spravodajskej agentúry AP Green po vyhlásení rozsudku pre švédsky verejný rozhlas uviedol: „Znamená to, že môžeme naďalej hovoriť tak, ako doteraz. Z ich rozhodnutia mám veľmi dobrý pocit a žiadne neoprávnené zásahy do toho, ako kážeme, by sa už nemali opakovať.“ Počas pojednávania na Najvyššom súde sa Green vyjadril: „Neberiem späť, čo som povedal. Som naďalej toho názoru, že by sme mali byť schopní vysloviť svoje presvedčenie bez toho, aby sme skončili vo väzení. Ak nás aj zavrú, bude to ukážka, k akým absurditám sa dá až ísť.“

Predseda súdu, sudca Johan Munck, uviedol, že sudcovia zobrali do úvahy predchádzajúce rozhodnutia Európskeho súdu vo francúzskom Štrasburgu. „Ak by bol Ake Green odsúdený za podnecovanie kvôli jeho kázni, je veľmi pravdepodobné, že Švédsko by dostalo napomenutie zo strany Európskeho súdu,“ vyjadril sa Munck k prípadu.

V rozhovore pre švédske rádio a televíziu dodal: „Vzhľadom k okolnostiam prípadu sme toho názoru, že Európsky súd – ak by o prípade rozhodoval – by považoval odsúdenie Akea Greena za jeho kázeň za porušenie Európskych dohovorov.“

Greenovi, pastorovi švédskej pentekostálnej cirkvi pôsobiacemu v meste Kalmar, uložil súd v júli 2004 tridsaťdňový podmienečný trest za podnecovanie nenávisti voči homosexuálom. Trestné stíhanie sa začalo v januári 2004 za „nenávistný prejav proti homosexuálom“ v jeho kázni. Vo februári 2005 odvolací súd zrušil odsudzujúci rozsudok s tým, že kázať o niekoho presvedčení z kazateľnice nie je v rozpore so zákonom. Pre viac informácií kliknite sem: http://www.lifesite.net/ldn/2005/feb/05021105.html.

Generálny prokurátor Švédska s rozhodnutím odvolacieho súdu nesúhlasil. Podľa jeho názoru kázeň v skutočnosti bola nenávistnou rečou, a preto nariadil preskúmanie prípadu.

Green bol odsúdený podľa nového švédskeho zákona o trestných činoch spáchaných z nenávisti prijatého v roku 2003. Podľa znenia tohto zákona je akékoľvek vyjadrenie „neúcty“ alebo „podnecovanie“ k nej „voči skupine ľudí“, vrátane skupín so „sexuálnou náklonnosťou“, protiprávne. Osoba, ktorá poruší tento zákon, môže dostať trest až do výšky dvoch rokov odňatia slobody. V prípade, že sú vyhlásenia proti niektorej skupine „zvlášť výhražné alebo neúctivé“ alebo „smerujúce proti veľkému počtu ľudí“, sa trestný čin považuje za závažný a páchateľ môže byť odsúdený až na štyri roky odňatia slobody.

„Vďaka Bohu, je tu aspoň zdanie nejakej normálnosti,“ vyhlásil Jim Hughes, prezident kanadskej organizácie Campaign Life Coalition a viceprezident Medzinárodnej federácie práva na život. S rozhodnutím vyjadril veľkú spokojnosť a zdôraznil, že „demokracia, právo cirkví vyjadriť svoje presvedčenie ... rozhodnutie súdu toto všetko podporilo.“

Tiež uviedol, že je veľmi znepokojený tým, akým smerom sa veci uberajú, zvlášť v Kanade, kde „to začalo kanadskou vládou, ktorá nariaďovala pastorom nespomínať meno Ježiša Krista“ počas spomienkovej bohoslužby za pasažierov letu 111 švajčiarskej leteckej spoločnosti, ktoré havarovalo pri zátoke Peggy v Novom Škótsku. Spomenul tiež podobnú udalosť, keď kresťanskí kňazi dostali inštrukcie nemodliť sa na spomienkovej bohoslužbe za obete teroristického útoku v New Yorku 11. septembra, ktorá sa konala pred parlamentom za účasti 80 000 ľudí.

Na druhej strane, švédske rozhodnutie je znakom nádeje, povedal. „Je to veľmi pozitívny rozsudok a vďaka Bohu zaň.“

Riaditeľ pre medzinárodné vládne záležitosti organizácie Focus on the Family a medzinárodný obhajca ľudských práv Yuri Mantilla rovnako privítal správy, že Ake Green bol oslobodený najvyšším súdom krajiny:

„Dnes sme boli svedkami toho, ako Najvyšší súd Švédska potvrdil skutočné ľudské práva, právo na slobodu náboženského vyznania a slobodu vyjadrovania. Pastori v celej krajine môžu odteraz vykonávať svoje ľudské práva bez strachu, že pôjdu do väzenia za porušenie zákona o trestných činoch spáchaných z nenávisti, ktorý bol dôvodom na stíhanie pastora Greena. Rozhodnutie je v súlade s prirodzeným právom a normami uznanými medzinárodným spoločenstvom, ktoré súd nižšieho stupňa porušil tým, že pastora odsúdil.“

„Je dôležité, aby sme rozumeli tomu, čo bolo v stávke v tomto prípade: obrana základných ľudských práv a precedens, ktorý stanovuje štandard, pokiaľ ide o právo na slobodu náboženského vyznania a slobodu prejavu. Snaha uväzniť pastora Greena je príkladom nebezpečných dôsledkov pro-homosexuálnej legislatívy. Dnešné rozhodnutie je víťazstvom pre tých, ktorí veria v skutočné ľudské práva a v kľúčovú dôležitosť náboženskej slobody po celom svete.“