Poľský parlament neschválil zväzky homosexuálov

1,757
Kultúra života

Varšava, 28. január 2013 (LifeSiteNews.com) – Poľská dolná komora parlamentu (Sejm) v tesnom hlasovaní odmietla legislatívne návrhy o občianskych zväzkoch osôb rovnakého pohlavia. Návrh, ktorý predložila vládna strana Občianska platforma a ktorý podporoval aj premiér Donald Tusk, poslanci neschválili pomerom hlasov 228 ku 211 už v prvom čítaní.

Ďalšie dva návrhy, ktoré predložil poslanec Robert Biedron, homosexuál z Palikotovho hnutia, a ktoré by pripúšťali takéto zväzky, značná väčšina poslancov rovnako zamietla.

Na obranu legislatívy Tusk vyhlásil: „Človek nemôže zatvárať oči pred sociálnymi faktami. Existujú manželstvá podľa zákona garantované ústavou, máme tu však aj páry žijúce spolu neformálne, homosexuálne vzťahy a taktiež ľudí bez partnerov. Je zrejmé, že súčasné právne nastavenie nezodpovedá existujúcej sociálnej realite.“

Všetky predložené návrhy spolu by umožnili nezosobášeným párom, ktoré žijú v spoločnej domácnosti, právo oficiálne svoj zväzok zaregistrovať ako právnickú osobu, ktorej prináležia určité práva, vrátane dedenia majetku bez daňovej povinnosti a prístup k informáciám, ktoré sú bežne k dispozícii len manželom. Podporovatelia návrhu tvrdili, že predkladané zákony boli „konzervatívne“, nakoľko ich cieľom nebola legalizácia „manželstiev“ osôb rovnakého pohlavia ani adopcií.

Konzervatívci návrhy odmietli s tým, že ide o útok na rodinu a tradičnú identifikáciu manželstva, ktorého účelom je plodenie detí. Proti vládnemu návrhu sa postavil aj Jaroslaw Gowin, minister spravodlivosti. Podľa jeho názoru bol návrh v rozpore s článkom 18 poľskej ústavy, ktorý definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

„Spoločnosť nemôže financovať sladké, nestabilné, neplodné zväzky ľudí, ktoré nie sú žiadnym prínosom a vznikajú iba na základe sexuálnej príťažlivosti, ktorá ich spája,“ vyhlásila Krystyna Pawlowiczová z opozičnej strany Právo a spravodlivosť.

Návrhy majú za cieľ „exhibicionisticky umožniť na verejných priestranstvách prejavy sexuálnej náklonnosti, ktoré narušujú zmysel pre estetiku a morálku“.

Podporovatelia návrhu sľubujú, že ho v blízkej budúcnosti parlamentu opätovne predložia.

Prieskum verejnej mienky uskutočnený v roku 2009 ukázal, že zväzky osôb rovnakého pohlavia v tom čase nemali veľkú podporu verejnosti v krajine. Za sa vyjadrilo len 14 percent opýtaných, 75 percent bolo proti a 11 percent sa nevedelo vyjadriť.

V novembri 2012 poľský Najvyšší súd rozhodol, že ak jeden z partnerov páru rovnakého pohlavia zomrie, druhý môže prevziať platbu nájomného za spoločne prenajatý byt.