Nútený potrat psychicky chorej zamietnutý

1,705
Kultúra života

Londýn, 11. január 2013 (LifeSiteNews.com) –Vysoký súd v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Írska (ďalej aj ako „Spojené kráľovstvo“) odmietol vydať úradom povolenie na násilný potrat nenarodeného dieťaťa psychicky chorej ženy. Podľa súdneho rozhodnutia má žena právo sama sa rozhodnúť.

V súdnej dokumentácii sa uvádza, že táto žena, v 18. týždni tehotenstva, trpí „významnou poruchou učenia“ a poznávacej schopnosti, čím patrí medzi „jedno percento obyvateľov Spojeného kráľovstva“. Tiež je postihnutá kosákovitou anémiou, genetickou chorobou, ktorá sa môže preniesť aj na jej dieťa. Toto ochorenie jej v rannom detstve spôsobilo sériu mŕtvic, čo viedlo k poškodeniu mozgu.

Sudca Hedley rozhodol, že dieťa by nemalo byť usmrtené. Ak sa aj jeho matka nemôže oňho postarať, spoločnosť môže. Hedley, rozhodujúc na Ochrannom súde Vysokého súdu v Londýne vyhlásil, že je v „najlepšom záujme“ ženy „donosiť dieťa“.

Ďalej uviedol, že aj keď sa psychicky chorí ľudia nemôžu sami za seba zúčastniť súdneho konania, „môžu si zachovať schopnosť urobiť hlboko osobné rozhodnutia o svojich vlastných životoch“. To môže zahŕňať aj rozhodnutia o lekárskej starostlivosti o vlastnú osobu, vrátane „ukončenia tehotenstva“.

„Inštinkt mi vraví, že (jej obmedzené mentálne funkcie) nemajú nič do činenia s otázkou, či by tehotenstvo malo pokračovať. Jednoducho preto, že keď sa dieťa narodí, spoločnosť má úplne dostačujúce postupy, ako sa vysporiadať s tým, že matka sa nemôže o dieťa postarať.“

„Znepokojuje ma, že to predložili na posúdenie spôsobilosti ... schopnosti postarať sa v budúcnosti o dieťa,“ noviny The independent citovali sudcu.

Prípad sa začal z iniciatívy skupiny lekárov, ktorí podali „súrny“ návrh na súd na ukončenie života dieťaťa.

Otec Shenan J. Boquet, prezident organizácie Human Life International, označil návrh za „úplný výsmech spravodlivosti“.

„Sudcovia a legislatíva sa desaťročia na celom svete pokúšajú pre ženy vytvoriť a udržať legálnu ,možnosťʻ zabiť ich bábätká pomocou potratu,“ uviedol otec Boquet.

„Nemali by sme byť prekvapení, že tí pri moci budú tiež nútiť matky zabiť svoje deti ,pre ich vlastné dobroʻ. Nie je to prvýkrát, keď ,možnosťʻ potratiť dieťa sa vyvinula do požiadavky.“

Vo februári 2012 sudkyňa v Massachusetts nariadila psychicky chorej žene podstúpiť nútený potrat a sterilizáciu. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že je to v najlepšom záujme ženy.

Christina Harmsová, bývalá sudkyňa v dedičských veciach v Norfolku, ktorej rozhodnutie bolo následne zrušené, sa neospravedlňovala: „Bola som presvedčená a stále som, že táto žena by si zvolila ukončenie tehotenstva, aby chránila svoje vlastné blaho. Chcela by byť zdravá.“ Tehotná žena, ktorá samu seba opísala ako „presvedčenú katolíčku,“ trpela schizofréniou a bipolárnou poruchou.

Minulý rok v novembri nevadský sudca oznámil, že v prípade psychicky chorej tehotnej ženy z mesta Reno už nútený potrat „neprichádza do úvahy“. Sudca Egan Walker bol pôvodne rozhodnutý donútiť 32-ročnú Elisu Bauerovú ísť na potrat bez ohľadu na priania jej zákonných zástupcov a opatrovateľov.

Kým nútené potraty v Číne, sčasti financované americkou vládouBritmi podporovanými skupinami pre „plánovanie rodičovstva“, zostávajú stredobodom zásahov aktivistov za ľudské práva, medzinárodná potratová loby naďalej pred týmito praktikami zatvára oči.