Pápež biskupom: Buďte odvážni

1,576
Kultúra života

Rím, 9. január 2013 (LifeSiteNews.com) –„Aký človek“ má byť biskupom? Taký, ktorý dokáže čeliť prenasledovaniu bez cúvnutia, vyhlásil pápež Benedikt XVI. na omši na slávnosť Zjavenia Pána vo svätopeterskej bazilike.

Pápež zároveň vysvätil štyroch nových biskupov. Jeden z nich je jeho blízky dôverník a osobný sekretár Msgr. Georg Gaenswein.

„Nevyhnutne,“ povedal pápež, verní biskupi budú „bití tými, ktorí žijú v rozpore s evanjeliom, a preto môžeme byť vďační, že sme boli uznaní hodných podieľať sa na Kristovom utrpení“.

Pápežove vyjadrenia zapadajú do schémy jeho nedávnych zvlášť silných vyhlásení zo 14. a 21. decembra a 7. januára v reakcii na zvyšujúci sa tlak na vykonávanie potratov, prijatia homosexuálneho správania a všeobecne silného odporu voči cirkevnému morálnemu učeniu zvnútra, aj zvonku cirkvi. 

„Súčasný panujúci agnosticizmus má svoje vlastné dogmy a je extrémne netolerantný k všetkému, čo by ich, a kritériá, ktoré uplatňuje, spochybňovalo,“ povedal pápež Benedikt.

„Preto odvaha protirečiť panujúcemu mysleniu je pred dnešného biskupa zvlášť naliehavá. Musí byť odvážny.“ Snažiť sa o „schválenie zo strany prevládajúcej učenosti,“ povedal, „nie je kritériom, ktorému sa podrobujeme“.

„Odvaha zotrvať pevný v pravde sa nevyhnutne vyžaduje od tých, ktorých Pán posiela ako ovce medzi vlkov. Strach z Boha nás vymaňuje zo strachu voči ľuďom. To oslobodzuje.“

Porovnávajúc biskupov k mudrcom, ktorí navštívili dieťa Ježiša vo sviatok Zjavenia Pána, pápež vyhlásil: „Títo boli tiež predovšetkým mužmi odvahy: odvahy a pokory zrodenej z viery.“ Pravdepodobne boli terčom pohŕdania a výsmechu zo strany „realistov“ pre snahu nasledovať hviezdu.

„Hľadanie pravdy pre nich znamenalo viac, než posmešky sveta, tak očividne chytrého,“ poznamenal Benedikt. „Môžeme vôbec nepremýšľať, v tomto kontexte, o úlohe biskupa v dnešných časoch?“

Dnes biskupi, rovnako ako mudrci, musia mať odvahu „pochopiť význam hviezdy ako znamenia posunúť sa, ísť vpred – do neznáma, neistoty, na cesty plné skrytých nebezpečenstiev“.

Každý, kto „hlása vieru cirkvi“ bude dnes „v mnohých ohľadoch mimo prevládajúceho spôsobu myslenia“.

Táto odvaha nespočíva „v preťahovaní sa alebo v agresii“, ale „v umožnení sebe samému byť pevným a neochvejným, pokiaľ ide o princípy prevažujúceho spôsobu myslenia“.

Pripomínajúc reakciu apoštolov na prenasledovanie, vyzval biskupov a zovšeobecnil to aj na všetkých veriacich, aby sa „radovali“, keď sú prenasledovaní pre svoju vieru v Krista.

„Nasledovníci apoštolov musia tiež očakávať, že budú súčasnými metódami opakovane bití, ak budú pokračovať v ohlasovaní evanjelia Ježiša Krista spôsobmi, ktoré je možné počuť a porozumieť im. Potom sa môžu radovať, že boli uznaní za hodných trpieť pre Ježiša.“

Pápežovo varovanie biskupov prichádza v kontexte rastúceho napätia medzi veriacimi kresťanmi a sekulárnymi vládami na jednej strane a rastúceho nátlaku zo strany extrémnych foriem islamu na strane druhej. Jeho kázeň odrážala nedávne vyjadrenia dvoch významných katolíckych predstaviteľov, ktorí upozornili na nárast veľkého prenasledovania.

Minulý rok biskup v škótskom Glasgove biskup Philip Tartaglia prekvapil novinárov vyhlásením: „Je možné, že v najbližších pätnástich rokoch pôjdem do väzenia, ak nebudem mlčať a ak ma Boh ušetrí.“ Biskup Tartaglia, práve novo vymenovaný, sa už vyznamenal medzi britskými katolíkmi kvôli ráznemu odporu vládnym plánom zaviesť homosexuálne „manželstvá“. Keď škótska vláda oznámila svoje úmysly, biskup Tartaglia upozornil, že to bude mať „obrovské dôsledky pre náboženskú slobodu“.

„Som hlboko znepokojený tým, že bránenie tradičného významu manželstva je dnes považované takmer za „nenávistný prejav“ a značku netolerancie. Takýto typ reakcie je nedemokratický, bráni diskusii a je vysoko manipulatívny,“ uviedol.

Kardinál Francis George v Chicagu v roku 2010 vyhlásil, že vzhľadom na nepriateľské smerovanie vlády USA a spoločnosti všeobecne, „predpokladám, že ja zomriem v posteli, môj nástupca vo väzení a jeho nástupca ako mučeník na námestí“.

Na margo politiky zdravotnej starostlivosti Obamovej vlády kardinál George uviedol: „V súčasnosti katolíci v tejto krajine čelia výzvam ohľadom našej inštitucionálnej existencie a nášho poslania, o ktorých sme si mysleli, že nikdy nenastanú...Zákony, ktoré nás chránili, sa teraz celkom zámerne zneužívajú na naše oslabenia a zničenie.“

Okrem Msgr. Gaensweina pápež za biskupov vysvätil aj Fortunatusa Nwanchukwa, nikaraguajského nuncia a Nicolasa Thevenina, nuncia pre Guatemalu. Vincenza Zaniho, sekretára Kongregácie pre katolícku výchovu, povýšil na arcibiskupa.

Pápežovu kázeň nasledovala správa pre veriacich na Twitteri. @Pontifex napísal: „Môžeme brániť právo výhrady vo svedomí jednotlivcov, aj inštitúcií, podporujúc slobodu a rešpekt pre všetkých.“ Odkaz pápeža Benedikta na Twitteri má, k dnešnému dňu, 1 406 712 prívržencov.

Kompletný text kázne pápeža Benedikta môžete nájsť tu.