Brazília: väzenie za domáce vzdelávanie

1,487
Kultúra smrti

BRAZÍLIA, 1. apríl 2009, (LifeSiteNews.com) – Brazílska rodina, ktorá čelí trestnému stíhaniu kvôli domácemu vzdelávaniu svojich detí, podala odvolanie na Najvyšší súd.

Cleber a Bernadeth Nunesovci učia doma svoje deti od roku 2006. V roku 2008 boli obvinení z „intelektuálneho zanedbania“ detí, pretože ich nezapísali do žiadnej zo škôl, ktoré schvaľuje brazílska vláda.

Miestne úrady nepresvedčilo ani to, že deti David (13) a Jonatas (14) spravili prijímacie skúšky na právnickú školu. Rodičia dostali pokutu vo výške približne1800 dolárov a bolo im nariadené, aby deti umiestnili do školy. Manželia to odmietli.

Po zahájení trestného stíhania voči Nunesovcom vláda nariadila, aby David a Jonatas podstúpili testy. Testy zahŕňali obrovské množstvo predmetov. Učitelia, ktorí testy mali na starosti, priznali, že ich nevedeli spraviť. Napriek tomu súrodenci Nunesovci ich spravili úspešne.

Napriek výsledkom manželia opakovane prehrávali na miestnych občianskych súdoch. Teraz sa odvolávajú na brazílsky Najvyšší súd. Rozhodnutie z trestného stíhania ešte stále nie je známe. Dovtedy platí príkaz, aby boli deti umiestnené do školy. Manželia ho však stále odmietajú.

„Máme veľkú nádej,“ povedal Cleber Nunes pre LifeSiteNews, a to aj napriek tomu, že rodine bolo odporúčané, aby opustili domov a presťahovali sa na iné miesto, pretože každú chvíľu môže prísť kontrola z úradov a uložiť im trest. Otec detí dodáva, že od Rady pre opatrovníctvo dostal odporúčanie, aby sa presťahovali dokonca do USA, kde je domáce vzdelávanie legálne.  

Nunes pre LifeSiteNews povedal, že „trest“ by najpravdepodobnejšie vyzeral tak, že by im zobrali deti a umiestnili ich do inej rodiny a jeho by poslali do väzenia za to, že neposlúchol súdny príkaz. Tento scenár sa kedykoľvek môže stať.

Avšak Nunes sa rozhodol ostať doma a neutiecť. Stále odmieta poslať deti do štátnej školy a tvrdí, že pod jeho dozorom každý deň trávia šesť hodín učením.

„Ja si intelektuálne zanedbanie detí predstavujem tak, že by som ich posielal denne do školy na päť hodín, aby hľadeli na chrbty svojich spolužiakov sediacich pred nimi a len ťažko sa niečo učili pasívnym počúvaním,“ povedal pre brazílsku spravodajskú sieť UAI. „Verím, že o prípade rozhodne niekto, kto má súdnosť, kto prizná slobodu rodičom a bude nasledovať dobrý príklad rozvinutých krajín, kde je takéto vzdelávanie bežné.“

Dúfa, že skôr než Najvyšší súd rozhodne, Kongres schváli návrh zákona o legalizácii domáceho vzdelávania, ktorý navrhli poslanci Henrique Afonso a Miguel Martini.

„Toto je nádej pre Brazílske rodiny,“ uviedol Nunes pre LifeSiteNews. „Dúfame, že Kongres rozhodne v mene spravodlivosti a ak rezolúciu schvália, bude to pre nás a pre mnohé brazílske rodiny dobrá správa.“