Právo výhrady svedomia zamietnuté

1,987
Kultúra života

Mestský štát Vatikán (CNS) - Európsky súd pre ľudské práva (ďalej aj ako „Európsky súd“ alebo „súd“) žne ovácie za rozhodnutie o priznaní práva britskej zamestnankyni leteckej spoločnosti nosiť kríž na uniforme. V iných prípadoch namietajúcich náboženskú diskrimináciu v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska (ďalej aj ako „Spojené kráľovstvo“) však zamietol plné právo na výhradu vo svedomí. Vatikán je zarmútený.

Arcibiskup Dominique Mamberti, sekretár Svätej stolice pre vzťahy so štátmi, vyhlásil, že tieto súdne prípady dokazujú, aké „zložité sú otázky týkajúce sa slobody svedomia a náboženstva, zvlášť v európskej spoločnosti poznačenej nárastom náboženskej rozmanitosti a zodpovedajúcemu upevňovaniu sekularizmu“.

Bez ohľadu na zložitosť otázok, „pokiaľ ide o morálne kontroverzné témy ako potraty alebo homosexualita, sloboda svedomia musí byť rešpektovaná,“ uviedol arcibiskup 16. januára 2013 v rozhovore pre vatikánsky rozhlas.

Arcibiskup sa vyjadroval 15. januára k rozhodnutiam Európskeho súdu o štyroch podaniach vo veci náboženskej diskriminácie anglických kresťanov.

Súd potvrdil, že Nadia Eweidaová, 60-ročná koptská kresťanka, bola diskriminovaná, keď jej zamestnávateľ, British Airways, zakázal nosiť kríž na uniforme.

Súd však zamietol prípad Garyho McFarlaneho, poradcu pre ľudské vzťahy, ktorý bol vyhodený zo zamestnania, keď kvôli morálnej námietke odmietol ponúkať terapiu párom rovnakého pohlavia. Ďalej prípad Lillian Ladeleovej, matrikárky, ktorá nechcela vykonávať civilné obrady u párov rovnakého pohlavia a Shirley Chaplinovej (57), zdravotnej sestry, ktorú prinútili odísť zo zamestnania pre nosenie kríža v rozpore so zásadami nosenia uniforiem.

McFarlane a Chaplinová uviedli, že sa voči rozhodnutiu odvolajú na Veľkú komoru Európskeho súdu.

V prípade Eweidaovej bol, podľa rozhodnutia súdu, porušený článok 9 a článok 14 Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktoré chránia slobodu myslenia, svedomia a náboženstva a zakazujú bezdôvodnú diskrimináciu. Priznali jej 2 670 dolárov ako odškodné a ďalších 40 000 dolárov na náhradu nákladov.

Títo štyria sa rozhodli obrátiť na Európsky súd po tom, čo sa najvyššie britské súdy postavili na stranu ich predchádzajúcich zamestnávateľov.

Po vyhlásení rozhodnutia 15. januára McFarlene uviedol: „Len som si chcel robiť svoju prácu v súlade s kresťanským presvedčením, ale strážili ma a potrestali za moje myšlienky, za moju vieru.“

Dodal: „Rovnosť v súčasnej legislatíve nevedie k väčšiemu rešpektu pre rozdielnosť, ale k trestom za rozdielny názor.“

V skutočnosti, vyhlásil arcibiskup Mamberti, „pre zavedenie tolerantnej spoločnosti v jej pluralizme je rešpektovanie slobody svedomia a náboženstva skôr podmienkou, než prekážkou“.

Citoval prejav adresovaný pápežom Benediktom XVI. diplomatom pôsobiacim vo Vatikáne: „Aby bolo účinne zabezpečené vykonávanie náboženskej slobody, základom je rešpektovať právo výhrady vo svedomí“.

Morálny relativizmus sa v Európe stáva prevládajúcou spoločenskou normou, uviedol, a skutočným rizikom toho je, že „podkope základy slobody svedomia a náboženstva jednotlivca“.

„Erózia slobody svedomia“ v rozhodnutí Európskeho súdu je tiež vyjadrením „pesimizmu, pokiaľ ide o schopnosť ľudského svedomia rozoznať, čo je dobré a pravdivé,“ vyhlásil arcibiskup.

Cirkev potvrdzuje, že „každý človek, bez ohľadu na svoje presvedčenie, má prostredníctvom svojho svedomia prirodzenú schopnosť rozpoznať dobré od zlého a podľa toho by mal konať. Tam spočíva zdroj jeho skutočnej slobody,“ dodal.