Európska komisia hrozí odobratím charitatívneho postavenia

1,422
Kultúra smrti

RÍM, 29. august 2007 (LifeSiteNews.com) - Európska únia hrozí začatím oficiálneho vyšetrovania na základe sťažností o statuse charitatívnej dane, ktorá sa týka škôl a nemocníc spadajúcich pod katolícku cirkev v Taliansku. Európska komisia skúma zákon z roku 2006, ktorý oslobodzuje majetok cirkvi od daní z nehnuteľnosti. Komisia potvrdila, že proces začal na základe žiadostí „tretích strán“.

Katolícka cirkev je svetovo najväčšia a najstaršia charitatívna organizácia s dvetisícročnou históriou organizovanej starostlivosti o chudobných, chorých a bezbranných. Pojem „štátom podporované charitatívne inštitúcie“ ustanovila a ochraňovala cirkev počas rozvoja západných európskych spoločností počnúc koncom rímskeho impéria.

Extrémne ľavicové britské noviny Guardian zverejnili príspevok, že cirkev sa zamýšľala vzdať charitatívneho statusu niektorých inštitúcií kvôli tlaku vlády a EÚ.

Bez citačných zdrojov Guardian uvádza, že cirkev má oslobodenie od dane vo výške 1 miliardu dolárov ročne. Guardian priniesol rozhovor s vyšším vatikánskym úradníkom monsignorom Karlom Kasteelom. „Svätá stolica je pripravená zasadnúť s vládou, obnoviť Concordat a prerokovať daňovú otázku.“

Množstvo cirkevných charitatívnych inštitúcií patrí do vlastníctva a používania právne nezávislých náboženských rádov, z ktorých niektoré začali svoju charitatívnu činnosť v raných stáročiach po-rímskeho obdobia, čo z nich urobilo technicky „súkromné“ podniky. Stále však platia polovicu bežnej korporačnej dane uvalenej na podniky v Taliansku.

„Akonáhle má orgán ekonomické aktivity týkajúce sa tejto otázky, môže nastať narušenie konkurencie a nebude to po prvýkrát, čo by sme videli výhody dané cirkvi v rôznych členských štátoch,“ tvrdí hovorca EÚ Jonathan Todd.

Európska komisárka Neelie Kroesová hovorí, že v tejto chvíli neexistuje žiadne formálne vyšetrovanie. Komisia však „oslovila talianskych predstaviteľov a požiadala o informácie“.

Za posledné roky katolícki vodcovia v Ríme varovali pred vzrastajúcimi útokmi na slobodu cirkvi, ktorú ohrozujú sekularisti z EÚ a extrémna ľavica. Janovský arcibiskup a prezident Talianskej episkopálnej konferencie Angelo Bagnasco varoval pred „ideologickým predsudkom“ Komisie.

„Všetkým, ktorí zapojili do diskusie dohodu medzi Svätou stolicou a Talianskom, stojí za to vziať do úvahy, že to spôsobuje sociálny mier a výhody všetkým Talianom,“ hovorí Giuseppe Betori, tajomník konferencie.

Dnes vládni ministri a ostatní politici obraňujú cirkev pred tlakom taktík EÚ. Minister spravodlivosti Clemente Mastella vyjadril obavy, zatiaľ čo minister zodpovedný za infraštruktúru, Antonio Di Pietro, kritizoval vyšetrovanie a nazval ho „politickým nástrojom robiacim vrásku na čele v plánoch všetkým, ktorí robia dobrú prácu.“ 

„Táto obrana je neuveriteľná,“ hovorí Maurizio Gasparri zo stredo-pravicovej politickej strany Národná aliancia. Nazýva hrozbu „neznesiteľným“ zásahom a obvinil EÚ z nadržiavania anti-katolíckej ľavici v Európe. 

Bývalý vládny minister Rocco Buttiglione tvrdí, že Európska komisia by nemala podporovať „podozrenia anti-kresťnskej Európskej únie“.

EÚ neustále zväčšuje tlak na cirkev, najmä prostredníctvom daňového statusu. V septembri 2005 EÚ nariadila španielskej vláde účtovať katolíckej cirkvi daň z na tovar ako sú sviečky, lavice a pozemky na stavanie kostolov. Komisia španielskej vláde v prípade nesúhlasu hrozila súdom.