Washingtonská katedrála bude sobášiť homosexuálne páry

3,562
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C., 10. január 2013 (LifeSiteNews.com) – V národnej katedrále vo Washingtone sa začnú konať obrady homosexuálnych „manželstiev“. Stane sa tak podľa vyjadrení úradov s okamžitou platnosťou. Túto katedrálu už dlho nazývajú „národným chrámom“ kvôli jej úlohe v náboženskom živote prezidentov, zákonodarcov a iných slávnych vodcov.

Katedrála bude patriť k prvým episkopálnym chrámom, ktoré začnú sláviť „manželské“ obrady pre svojich homosexuálnych členov, dodal v decembri biskup Mariann Edgar Budde z washingtonskej diecézy. Buddeho diecéza zahŕňa D.C. a aj veľkú časť štátu Maryland.  Homosexuálne „manželstvo“ je teraz legálne v oboch jurisdikciách. 

Toto diecézne rozšírenie cirkevnej definície manželstva povoľuje „miestnu možnosť výberu“, ktorú ustanovuje Všeobecný dohovor episkopálnej cirkvi. Minimálne teraz bude každý kňaz v diecéze mať slobodu rozhodnúť sa, či vykonávať obrady u homosexuálnych zväzkov alebo nie.

Spomínaná storočná katedrála dlhý čas zastáva ústredné miesto v duchovnej symbolike USA. Bola miestom inaugurácie prezidentov, štátnych pohrebov, televíznych spomienkových bohoslužieb v tragických časoch národa. Každoročne ju navštívia státisíce ľudí. 

Thomas Peters, hovorca Národnej organizácie pre manželstvo, povedal o rozhodnutí, že je „sklamaním, ale nie prekvapením,“ pretože episkopálna cirkev sa počas posledných rokov neustále posúva smerom k ľavici.

„Vyplýva z toho, že konzervatívni členovia episkopálnej cirkvi sú vytláčaní,“ povedal Peters pre noviny Washington Times.

Predstavitelia katedrály hovoria, že potrvá pravdepodobne aspoň šesť mesiacov, kým sa uskutočnia prvé obrady homosexuálneho manželstva. Je tomu tak kvôli rezervovanému časovému rozpisu a požiadavke, aby sa páry zúčastnili predmanželskej náuky. Okrem toho dodali, že pred spomínaným oznámením v januári nijaké žiadosti o obrady homosexuálneho manželstva neobdržali.