Synovec Chena Guangchenga odsúdený za sebaobranu

1,589
Kultúra smrti

LINYI, Šan-tung, Čína, 11. december 2012 (LifeSiteNews.com) – Brat prominentného aktivistu za ľudské práva Chena Guangchenga prehovoril po tom, čo bol jeho syn odsúdený na viac ako tri roky väzenia. A to kvôli tomu, že sa bránil voči vládnym agentom, ktorí napadli jeho domácnosť uprostred noci hľadajúc jeho strýka. Americké ministerstvo zahraničia označilo tento proces, ktorý viedol k jeho odsúdeniu, za „hlboko nesprávny“.

Chen Kegui bol zatknutý v máji tesne po tom, ako jeho známy strýko unikol z 18-mesačného domáceho väzenia a hľadal útočište na Americkom veľvyslanectve v Pekingu. Starostu Chenovej obce Zhanga Jiana, ktorý bol zodpovedný za Chenovo uväznenie, údajne tento únik rozzúril. Poslal nočnú pátraciu čatu na záťah do domu Chenovho brata - Chena Guangfua. Keď Zhangovi muži prišli, začali prehľadávať dom a surovo biť Chenovu rodinu. 

Chen Guangfu hovorí, že jeho syn Chen Kegui si myslel, že rodinu niekto vykráda a schmatol kuchynský nôž. Ten použil na obranu voči útočníkom. Jeho odpor spôsobil niektorým z tých, čo ho napadli, drobné zranenia. Utiekol, ale neskôr sa šiel nahlásiť a vzali ho do väzby, kde je doteraz. Spočiatku bol obvinený z „úmyselného zabitia“, ale obvinenie bolo neskôr zmiernené na „úmyselné ublíženie na zdraví“.

Chen Kegui bol usvedčený a odsúdený 30. novembra na Ľudovom súde v Yinan County v provincii Šan-tung. Súd ho uznaný vinným v narýchlo zvolanom popoludňajšom súde, na ktorý nemala jeho rodina prístup. Súdne pojednávanie sa konalo bez upovedomenia advokátov Chena Keguiho. Tí tvrdili, že sa o ňom dozvedeli po tom, čo im o tom z médií začali prichádzať telefonáty. Informoval o tom Ding Xikui, jeden z Chenových právnikov. Chena Keguiho namiesto toho zastupoval súdom menovaný právnik.

Chen Guangfu vydal trojstranové vyhlásenie, v ktorom odsudzuje prístup vlády v tomto súdnom procese a spochybňuje jej verdikt.  Povedal, že mnohé zo svedeckých výpovedí boli vytrhnuté z kontextu alebo sfalšované. Tiež sa vyjadril, že vyhlásenia Chena Keguiho, vyšetrovanie policajného oddelenia, hodnotenie a fyzické dôkazy boli vykonštruované vládou.

Vo svojom vyhlásení Chen Guangfu podrobne opisuje, čo sa stalo počas nočného záťahu v jeho dome:

Po tom, čo ma uniesli, asi o 20 minút neskôr, voviedol Zhang Jian skupinu neidentifikovaných osôb, s ktorou vtrhli do môjho domu bez akéhokoľvek právneho postupu a prechádzali domom ako sa im zachcelo. Otvárali dvere, prechádzali šatníky, prehľadávali celý môj dom, skonfiškovali hotovosť, mobily, adresár a ďalšie veci. Tiež začali surovo biť matku Chena Keguiho a rozbili televízor, šijací stroj, nábytok a zámky na mnohých zásuvkách. Jeden násilník, ktorý vstúpil do Keguiho izby, mal drevenú palicu a dostal sa s ním do urputnej bitky. Bili sa v izbe a neskôr i mimo nej, v dome a potom na dvore. Opakovane ho udieral do tváre, krku, rúk a nôh, čím mu spôsobil početné zranenia. Kegui kričal o pomoc na matku, ktorá sa ho snažila ochrániť tým, že ho objala, ale Kegui povedal:  „Mami, idú ma ubiť na srmť a ty sa ma stále držíš?“ Potom títo neľudskí násilníci schmatli Keguiho matku za vlasy a začali ju surovo biť. V tejto nebezpečnej situácii, v ktorej - ak by sa nebol bránil - by bol ubitý na smrť, schytil Kegui sekáčik. Nepoužil ho však okamžite. Následne Zhang Jian nariadil tomu veľkému počtu násilníkov, ktorých so sebou priviedol, aby ho „schytili“ a oni ho obklopili. Keguimu neostala iná možnosť, než sa v sebaobrane oháňať nožom. Ale na súde zľahčujúco tvrdili, že to bitie, udieranie a konfiškovanie bolo „hľadaním mobilu“.

Chen Guangcheng, ktorý teraz žije v New Yorku, povedal pre tlačovú agentúru Associated Press, že ho rozhodnutie súdu rozzúrilo.

 „Je to prípad, ktorý pošliapava zákonné normy,“ povedal. „Je to vyhlásenie vojny proti bezúhonnosti a spravodlivosti vo svete. To absolútne nemôžem akceptovať a som veľmi, veľmi nahnevaný.“

 „Niet pochýb o tom, že je to spôsob odplaty voči mne.“

Chen Guangcheng je dlho terčom pomsty komunistickej strany za to, že odhalil brutálne nútené potraty a sterilizácie v Číne počas presadzovania politiky jedného dieťaťa.

Pochybné okolnosti zatknutia Chena Keguiho a jeho odsúdenie vedú k intenzívnej kritike zo strany medzinárodných pozorovateľov.

Bob Fu, zakladateľ a prezident China Aid, skupiny monitorujúcej dodržiavanie ľudských práv, povedal: „Súdny proces Chena Keguiho nebol ničím iným, ako aktom pomsty proti Chenovi Guangchengovi prostredníctvom politickej manipulácie. Postráda akékoľvek prvky riadneho procesu. Namiesto potrestania Chena Keguiho za to, že v strachu o svoj život v sebaobrane jednal, by sa mali postaviť pred súd títo hrubí zločineckí úradníci.“

Hovorkyňa amerického Ministerstva zahraničia Victoria Nulandová povedala, že tento rozsudok je porušením ľudských práv Chena Keguiho.

 „Sme hlboko znepokojení správami, že s Chenom Keguim, synovcom obhajcu ľudských práv Chena Guangchenga, bol v Číne vedený legálny súdny spor, v ktorom bol odsúdený, pričom tento proces postrádal základné procesné záruky,“ povedala Nulandová.

 „Bol odsúdený v sumárnom procese, v ktorom nebol plne zastúpený právnikom podľa svojho výberu. Nemal príležitosť predložiť svoju vlastnú obhajobu. Tento súdny proces bol hlboko nesprávny.“

Poslanci Chris Smith a Sherrod Brown, predsedajúci Výkonnej parlamentnej komisie pre Čínu, vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom hovoria: „[Sme] hlboko zdrvení správou o tom, že orgány odsúdili Chena Keguiho, synovca renomovaného právnika Chena Guangchenga, na viac ako tri roky vo väzení - v súdnom konaní, ktoré bolo od začiatku do konca poznačené do očí bijúcimi procesnými priestupkami. Spôsob, akým orgány v tomto prípade postupovali, vyvoláva závažné otázky o čínskych právnych normách.“

 „Pripomíname čínskej vláde, že ešte nesplnila svoj sľub prešetriť nezákonné opatrenia použité proti Chenovi Guangchengovi. Znovu potvrdzujeme svoje výzvy na dôkladné prešetrenie a promptné potrestanie bezprávia spáchaného na Chenovi a jeho rodine zo strany úradníkov,“ povedali kongresmani.

Takisto predsedkyňa americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová tento verdikt odsúdila. Vyzvala Čínu k prepusteniu Chena Keguiho. „Rozhodnutie čínskych úradov odsúdiť Chena Keguiho, synovca Chena Guangchenga, za to, že jednoducho bránil seba a svoju rodinu, je urážkou právnych noriem a spravodlivého procesu,“ povedala Pelosiová vo vyhlásení. „Chen Kegui by mal byť prepustený z väzenia, a to okamžite a bezpodmienečne.“