Benedikt XVI.: Panna Mária je základom pokoja

1,751
Kultúra života

VATIKÁN, 2. január 2013, (Zenit.org) – Pápež Benedikt XVI. na slávnosť Panny Márie Bohorodičky slúžil svätú omšu, ktorá sa konala v Bazilike svätého Petra. Táto slávnosť prebiehala v ten istý deň ako 46. Svetový deň pokoja s názvom: Blahoslavení tí, čo šíria pokoj.

Omšu koncelebroval aj kardinál a vatikánsky štátny tajomník Tarcisio Bertone, kardinál a predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj Peter Kodwo Appiah Turkson a arcibiskup Dominique Mamberti. Slávnosti sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia Svätej stolice.

Pápež priznal, že vo svete panuje napätie kvôli „sebeckému a individualistickému zmýšľaniu“, no vyjadril aj nádej, že úsilie o šírenie pokoja v tomto svete by mohlo svedčiť o „vrodenom povolaní ľudstva k pokoju“.

Svätý otec uviedol: „V každom človeku je totiž túžba po pokoji základnou túžbou. V istom zmysle je totožná s túžbou po plnom, šťastnom a dobre prežitom živote.“

„Inak povedané, túžba po pokoji zodpovedá základnému morálnemu princípu – právu na integrálny, sociálny a komunitný rozvoj – ktorý je súčasťou Božieho plánu s ľuďmi. Človek je stvorený pre pokoj, a ten je dar od Boha. To všetko mi vnuklo myšlienku, aby som sa v tomto posolstve inšpiroval slovami Ježiša Krista: Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi (Mt 5, 9).

Svätý otec ďalej uviedol, že blaženosť je rovnako darom od Boha, ako aj výsledkom ľudského úsilia. Odvolávajúc sa na liturgické čítania povedal, že kľúč k dosiahnutiu pokoja môžeme nájsť v evanjeliu podľa Lukáša. Svätý otec poukázal na „pokojné správanie“ Panny Márie, keď v hostinci pre nich nebolo miesto.

Pápež povedal: „Toto je vnútorný pokoj, ktorý by sme mali nosiť v sebe aj uprostred búrlivých a zložitých udalostí v dejinách, udalostí, ktorých zmysel často nechápeme a ktoré nás znepokojujú.“

Pápež vyzval veriacich, aby rozjímali nad Ježišom Kristom, pretože sa vtedy môžeme cítiť „bezpečne ako dieťa v náručí milujúceho a všemohúceho Otca“.

„Nádhera Božej tváre, ktorá na nás žiari a dáva nám pokoj, spočíva v manifestácii Božieho otcovstva. Pán na nás obracia svoju tvár a zjavuje sa nám ako Otec, ktorý nám dáva pokoj. V tomto spočíva jeho dokonalý pokoj, ktorý je pevne spojený s vierou a milosťou tak, ako to svätý Pavol ohlasoval kresťanom v Ríme.“

Pápež taktiež uviedol, že tento pokoj nikto veriacim nemôže vziať, a to ani počas tých najťažších životných udalostí. Svoju homíliu ukončil vzývaním Panny Márie, aby všetkým pomáhala pri rozjímaní nad Kristovou tvárou. „Nech nás sprevádza v tomto novom roku a nech nám, a celému svetu, vyprosí dar pokoja.“