Sýrsky arcibiskup žiada o pomoc OSN a irackého premiéra

1,366
Kultúra smrti

Opis humanitárnej krízy v regióne 

JAZIRA, 3. január 2013 (Zenit.org) - Sýrsky katolícky arcibiskup Jacques Behnan Hindo z Hassaké-Nisibis požiadal o pomoc vedenie Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a irackého premiéra Nuriho al-Malika. Potrebuje okamžitú humanitárnu pomoc pre tisíce sýrskych utečencov v oblasti Jazira v Hornej Mezopotámii.

Podľa správ spravodajskej agentúry Fides, arcibiskup Hindo vyhlásil, že „veci sa rýchlo zhoršujú a situácia môže byť čoskoro katastrofická“. Sýrsky prelát vo svojej žiadosti adresovanej FAO naznačil podmienky na prežitie obyvateľstva v tejto oblasti. Poznamenal, že problémom je aj vyše mesiaca trvajúce prerušenie zásobovacích trás, čo spôsobuje vyčerpanie základných tovarov a rast cien komodít.

Arcibiskup Hindo osobitne poukazuje na „vyplienené obilné silá. Pšenicu predali tureckým obchodníkom a následne, pod dohľadom tureckých colníkov, ju previezli do Turecka. Našu pšenicu predali veľmi lacno“. Oblasť Jazira bola preslávená produkciou vysokokvalitnej pšenice. Arcibiskup tiež poznamenal, že kvôli nedostatku paliva ľudia nevykurujú svoje domy a práve na začiatku obdobia výsadby museli zastaviť všetky poľnohospodárske aktivity.

Okrem ukradnutého obilia arcibiskup tiež verejne odsúdil postupné zmiznutie ďalších životne dôležitých výrobkov, ako sú detské mlieko a lieky, počnúc antibiotikami. Jedinou cestou, ktorá spája túto oblasť s okolitým svetom, je medzinárodná cesta do Iraku. Tá vedie zo sýrskej Hornej Mezopotámie k irackému mestu Mossul.

Volanie o pomoc adresované irackému premiérovi

Arcibiskup Hindo listom požiadal predsedu vlády Nuriho al-Malikiho o pomoc. „Prosím, pomôžte nám čo najskôr. Potrebujeme 600 nádrží paliva, 300 nádrží benzínu a niekoľko ton múky.“

Utrpenie sýrskych utečencov arcibiskup prirovnal k utrpeniu Iračanov, keď im nedávno uložili embargá.

„Prvými obeťami boli deti. Na svojom tele, duši a na deťoch ste zažili všetko bezprávie, ktoré bolo spôsobené takýmto konaním, pretože trestaní sú len ľudia, nie vláda. Štáty stavajú svoje záujmy nad záujmy ľudí, dokonca aj nad práva, ktoré má Boh so svojím dielom.“

Región Jazira, s mestskými centrami Kamishly a Hassake (hlavné mesto guvernorátu), má milión a pol obyvateľov, ku ktorým sa od začiatku občianskej vojny pridalo najmenej štyristotisíc utečencov z miest Aleppo, Homs, Deir- Ez-Zor a Damašk.