Nová eugenika

1,565
Kultúra smrti

18. december 2012, (Mercatornet.com) – Ak chceme pochopiť vážne nároky na naše ľudstvo, ktorým sa zaoberá bioetika, môžeme si pomôcť literárnymi dielami. Frankensteinom od Mary Shelleyovej a Prekrásny nový svet od Aldousa Huxleyho. Prvé dielo sa zaoberá ambíciou vedca pretvoriť ľudstvo, to druhé zobrazuje smrť kultúry v momente, keď je sex zbavený svojej reprodukčnej funkcie.

Ďalšou z mojich obľúbených kníh je Stroj času od H.G. Wellsa. Jej sila nespočíva vo fascinujúcej technológii cestovania v čase, ale v pesimistickej predstave o evolúcii. Ľudský druh Homo sapiens sa vyvinul do dvoch druhov Eloiov a Morlochov. Slabomyseľní Eloiovia žijú pôžitkárskym spôsobom života na povrchu zeme a brutálni Morlochovia sa potulujú v podzemných jaskyniach a živia sa ľuďmi druhu Eloi.

Nočná mora genetickej degenerácie sa neustále vracia od doby, kedy ľudskú fantáziu ovládla Darwinova evolučná teória. Eugenika, náuka o zlepšovaní dedičného základu a vývoja populácie, je dnes spochybňovaná. Postihnutí, mentálne retardovaní alebo ľudia zmiešaných rás by sa podľa všetkého nemali rodiť. V roku 1927 jeden z najvplyvnejších sudcov všetkých čias, ktorý sedel na americkom najvyššom súde, Oliver Wendell Holmes, uverejnil názor, ktorý zastávala väčšina. Po tom, čo uzákonili povinnú sterilizáciu, jeho slová mohli vyznievať akokoľvek šokujúco, no vyjadrili prostú múdrosť: „Tri generácie imbecilov stačia.“

Po zverstvách nacistickej éry, eugenika paradoxne zažívala ťažké časy. V boji medzi prirodzenosťou a výchovou, víťazila výchova. Vlády vložili svoje nádeje do blahobytu a vzdelávania, než aby sa zaoberali genofondom.

Éra nacistov však skončila viac než pred 60 rokmi a znova raz vzrastá obava z genetického úpadku.

Len pred pár týždňami profesor Gerald Crabtree v odbornom časopise Trends in Genetics varoval, že nás civilizácia pomaly otupuje.

„My, ako druh, sme prekvapivo intelektuálne krehkí a pravdepodobne sme svoj vrchol dosiahli už pred 2000-6000 rokmi,“ uvádza. „Lovci a zberači, ktorí zlyhali v zaobstarávaní potravy či prístrešku s najväčšou pravdepodobnosťou uhynuli aj s ich potomkami. No moderný úradník na Wall Street, ktorý by sa dopustil podobnej chyby, by ešte k tomu dostal veľký bonus a nič by mu to neubralo na atraktivite. Je jasné, že prísne kritéria na výber patria už do minulosti.“

Bez ohľadu na vtipný popis je to zvrátená myšlienka. Politika osvietenskej spoločnosti je založená na fikcii spoločenskej zmluvy: my sa vzdáme našich slobôd, aby sme unikli „škaredému, tvrdému a krátkemu“ životu lovcov a zberačov. Profesor Crabtree naznačuje, že sme spravili zlý obchod. Vymenili sme bezpečie za hlúposť.

Profesor opiera svoju pesimistickú analýzu na štúdiu o hromadení mutácii v genóme. Gény sa už viac neeliminujú konkurenčným bojom o prežitie. Život v spoločnosti umožnil rozkvet degenerácii genofondu. Už nepotrebujeme byť inteligentní, pretože žijeme vo vysoko podporujúcej spoločnosti „kde ľudia majú chybný úsudok a pochopenie pre zlyhanie.“

Ani sám profesor Crabtree by nemenil splachovacie záchody a video hry za bohatý život lovca mamutov oháňajúceho sa kopijou. Ale náš pohodlný život nás vraj neúprosne premenia do ľudského druhu Eloi. Tento proces síce bude trvať tisícky rokov, ale príde deň, kedy svetová populácia bude „poslušne sledovať reprízy programov, ktoré už ľudstvo samo nebude schopné tvoriť.“

Profesorovu analýzu vedeckí novinári vysmiali. Ale to, že bola uverejnená v prestížnom žurnáli, znamená, že sa niečo pohlo. Spolu s oxfordským bioetikom Julianom Savulescom zastáva názor, že tajný kľúč k vyriešeniu ľudských problémov spočíva v modifikácii genofondu.

Ako bude vyzerať nová eugenika? V poslednom storočí bolo v móde odstraňovať „zdegenerovaných“ pomocou sterilizácie alebo vraždy. V 21. storočí odborníci v eugenike môžu vyzývať k telesnému a intelektuálnemu oživeniu. Tí, ktorí to neprijmú, budú zaostávať a budú odsúdení k parazitizmu. Ak ste zvedaví, ako by mohol vyzerať rok 2144, pozrite si film Atlas mrakov. Desivá predstava. 

Michael Cook