Podarí sa oživiť Rusko?

2,355
Kultúra života

MOSKVA, 19. december 2012 (pop.org) – Čo by ste mali robiť, ak vám začne vymierať krajina, ktorej vládnete? Ak ste ruský prezident Vladimir Putin, tak vyzvete ruské páry, aby sa nebáli svojej plodnosti a pokúsili sa mať najmenej tri deti.

Demografický kolaps v Rusku sa snáď už ani nedá zveličiť. Podľa odhadov populačnej divízie OSN, a to hovoríme len o spodnej hranici, sa populácia v Rusku v priebehu pár dekád zníži o viac než 30 miliónov obyvateľov v prípade, že súčasný trend bude  pokračovať. Obyvateľstvo tak začne rapídne starnúť a z priemerného veku 37,9 v roku 2010 sa v roku 2050 stane vek 49 rokov. Inými slovami, väčšina Rusov bude v tej dobe už za hranicou svojej plodnosti a demografický osud Ruska sa tým spečatí.

Populačný problém so sebou na dno stiahne aj ekonomiku. Žiadna ekonomika nemôže prosperovať, keď obyvatelia krajiny umierajú oveľa rýchlejšie, než sa stihnú plniť kolísky.

Putin v minulosti už vyzýval obyvateľov, aby mali viac detí . Demografický vývoj krajiny sa snaží zmeniť už viac ako desať rokov. 

V roku 2005 Putin oznámil, že ruské páry dostanú bonus 6800 eur pri narodení druhého dieťaťa alebo ďalšieho v poradí. Zatiaľ čo bonus na dieťa v tej dobe rozkolísal pôrodnosť, počet narodených detí v súčasnosti začal opäť klesať. Mnoho párov už dosiahlo vytúžený počet detí, dostali svoje bonusy a v prípade, že počnú ďalšie dieťa, ženy podstupujú potrat. V Rusku sa potraty vykonávajú v hrozivo vysokých počtoch. Pôrodnosť je síce vyššia než pred tým, ale je stále príliš nízka na to, aby vyriešila straty. Rusko každoročne prichádza o niekoľko stotisíc ľudí.

Putin využil príležitosť a na každoročnom príhovore o stave krajiny vyzval páry, aby mali viac detí. „Pre Rusko by sa rodina s tromi deťmi mala stať normou,“ vyhlásil prezident. Keďže žena v Rusku má v priemere jedno dieťa, takýto prístup by znamenal značný nárast v pôrodnosti. Okrem povzbudzovania ruských žien k tehotenstvám, Putin uviedol, že Rusko musí hľadať spôsoby, ako podporovať rodiny s deťmi. 

Putin síce jasne neuviedol, čo by táto špeciálna podpora mala zahŕňať, ale jeho vláda už o tomto návrhu diskutuje s pro-life hnutiami a organizáciami podporujúcimi rodiny.

Stovky pro-life hnutí, organizácií podporujúcich rodiny a mnohodetné rodiny s aktivistami v Rusku sa združilo do Národnej asociácie rodičov.

Generálny riaditeľ asociácie Alexey Komov hovorí, že „prezident vo svojej inauguračnej reči vyslovil jasné posolstvo pre všetkých: V Rusku sa rodina s tromi deťmi musí stať normou, inak bude krajina čeliť vážnym problémom v oblasti demografie. My, v Národnej asociácii rodičov, podporujeme prirodzenú rodinu tvorenú manželmi a ich vlastnými či adoptívnymi deťmi a diskutujeme so štátnymi úradmi, aby prijali efektívne normy pre rodinu a demografický vývoj.“

Veľkou prekážkou vo zvyšovaní pôrodnosti v Rusku sú prevládajúce potraty. Žena v Rusku v priemere podstúpi sedem potratov za život. Pokiaľ spoločnosť neuzná hodnotu ľudského života a podľa svojej vôli ich bude ničiť, bude ťažké presadiť normu rodiny s tromi deťmi. Ak má ruský národ prežiť, musí skoncovať s potratmi.

Putin dal rodinám v podobe finančnej podpory jasnú motiváciu, aby mali deti.

Či sa táto snaha podarí alebo nie, bude závisieť od pro-life zástancov ako je Alexey Komov a od ich úsilia Putinovu výzvu rozšíriť na celonárodné hnutie. Od ich úspechu závisí osud ruského národa.