Pápežovo uvítanie ugandskej hovorkyne pobúrilo homosexuálov

2,539
Kultúra života

RÍM, 21. december 2012 (LifeSiteNews.com) – Homosexuálni lobisti sú pobúrení vrelým prijatím, ktorého sa od pápeža Benedikta XVI. dostalo poprednej ugandskej političke Rebecce Kadagovej. S ňou prišla na štátnu návštevu Svätej stolice delegácia ugandských zákonodarcov. Kadagová, hovorkyňa ugandského parlamentu, a skupina politikov boli v Ríme začiatkom tohto mesiaca na schôdzi Medzinárodného trestného súdu a Svetovej parlamentnej konferencie o ľudských právach.

Popredné homosexuálne noviny PinkNews vydávané v Británii toto stretnutie odsudzovali. Poznamenali, že Kadagová prisľúbila zaviesť legislatívu, ktorá by ukladala trest smrti sexuálne aktívnym homosexuálom.

Čitatelia na webovej stránke zanechali množstvo komentárov namierených proti katolíkom. Jeden napísal: „Aký zlý starec! Nie je čas, aby Veľká Británia zrušila tzv. Catholic Emancipation Acts (zákony o katolíckej emancipácii)?“

 Iný hovorí: „Hoci história ešte len prinesie pápeža nakloneného gayom, pápež Benedikt XVI. pôjde ku dnu ako jeden z najohavnejších a najhorších pápežov v histórii, keďže teraz účinne podporuje trest smrti pre gayov tým, že udeľuje Rebecce Kadagovej požehnanie. Ten človek káže so Starým zákonom v jednej ruke a Hitlerovou knihou Mein Kampf v druhej. Pápež Benedikt je posledný oslavný výkrik Tretej ríše.“

Ďalší vyjadril takýto názor: „Ak by bol Hitler dnes nažive, tiež by teraz dostával požehnanie od pápeža Benedikta XVI.“

Kadagová osobne počas stretnutia vyjadrila potešenie hovoriac, že o pápežovi a o Bazilike sv. Petra sa mnoho dočítala. „Myslím, že je to niečo, čo si budem pamätať po celý život. Je to veľký okamih a ďakujem Bohu za túto príležitosť,“ povedala pár minút po stretnutí s pápežom.

Ugandské zákony zakazujúce homosexuálne aktivity patria k najprísnejším vo svete. „Sexuálny styk proti prírodnému poriadku“ so sebou nesie potenciálny trest doživotia. O zmiernenie zákona má verejnosť len malý záujem. Podľa prieskumu Pew Research Centra z roku 2007 si 96 % z 1122 respondentov myslí, že „homosexuálny životný štýl“ je neprijateľný.

Obyvateľstvo Ugandy tvorí približne 45 % katolíkov, 20 % anglikánov a 13 % moslimov, pričom zvyšok populácie sa skladá z menších skupín rôznych protestantských denominácii.

Iný prieskum verejnej mienky bol vykonaný v roku 2010 a porovnával spoločenské postoje kresťanov a moslimov v krajinách východnej Afriky. Ukázalo sa, že 11 % kresťanov v Ugande si myslí, že homosexuálne správanie je „morálne prijateľné“ a 80 % uviedlo, že je „morálne nesprávne“. 5 % sa vyjadrilo, že to pre nich nepredstavuje etickú otázku.

Pomer medzi moslimskými Uganďanmi bol približne rovnaký - 12 % sa nazdáva, že je to morálne prijateľné, 77 % to neprijíma a 6 % to nepovažuje za otázku etiky.